Voor of achter de lens – De naakte waarheid

by Knopskaya
Robert Van Brustum (1951) fotografeert al enkele tientallen jaren vrouwelijk artistiek  naakt. Het is en blijft een wereld  met veel vooroordelen, die hij graag even uit de taboesfeer haalt. Kunst en respect gaan daarbij hand in hand. De getuigenis van een doorwinterde rot in het vak.
Van Brustum: Eigenlijk had ik  nooit de  ambitie gehad om  naakt te gaan fotograferen,  tot ik een tentoonstelling in Brussel bezocht, Naaktfotografie eind negentiende eeuw. Wat me vooral aansprak was de belichting van de lichamen.
Eerst won ik natuurlijk info  in over hoe je dat aanpakt. Uiteindelijk adverteerde ik in de streekkrant en twee weken later had ik drie modellen. Ik was vertrokken. Nadien kwam dan facebook, wat contact nemen serieus  vergemakkelijkte.
Ik deed altijd eerst een kennismakingsgesprek. Ik gaf dan uitleg over hoe ik werk en hoe zo een sessie bij mij gaat verlopen. Tegen dat de sessie er aan kwam, had het model al vertrouwen en werd de verdere aanpak belangrijk. Er zijn regels die je moet respecteren of het gaat fout. De fotograaf moet op het gemak stellen. Niet omgekeerd.
Je moet uitgaan van het gegeven dat naakt gaan niet echt ingebakken zit in onze westerse beschaving. Anderzijds heb je iemand voor je lens  van wie je super goede foto’s wilt maken en je  moet creatief zijn. Een paar regels :
– Raak het model nooit aan. Dit schept wantrouwen.
– Wees zeer zacht en vriendelijk zonder belachelijk te doen. Je bent met volwassenen bezig.
– Zeg nooit dat haar ideeën slecht zijn, maar corrigeer haar op een vriendelijke manier.
– Spreek op voorhand af wat mag gezien worden op foto’s. Geen gediscussieer daarover tijdens de sessie.
Ook belangrijk: Je moet haar vormen in je kunnen opnemen en daarvoor moet je haar goed bekijken. Anderzijds heeft een dame een grondige hekel aan voyeurs. Je moet een bijkomend zintuig ontwikkelen waardoor je haar goed in de gaten houdt terwijl ze daar geen erg in heeft. Dit is moeilijk en vergt oefening. Ik bespreek dat met hen en heb daar nooit problemen mee gehad.Het meest geniet ik  van hun schoonheid en hun inzet. Je hebt het ongelooflijke plezier dat je een wondermooi lichaam in het juist licht en houding mag zetten – net een oud Grieks beeld, wondermooi. Dan heb je ook de medewerking. Als het om naakt gaat, zijn er geen kapsones en je krijgt heel veel terug. Ik noem hen niet graag modellen. Het zijn volwaardige partners in art.

Foto’s: ©Robert Van Brustum
Uitgelichte foto: @Jos L Knaepen
Modellen: http://www.sarascarlet.com en Geneviève Lagravière

Misschien houdt u ook van: