Antwerp Symphony Orchestra kiest voor live én online in 2021

by Knopskaya

( Tekst: A.S.O.) Ook in 2021 laat het Antwerp Symphony Orchestra muziekliefhebbers genieten van live concerten met gerenommeerde dirigenten zoals Christoph Prégardien, Philippe Herreweghe en Jaap van Zweden, en topsolisten zoals Denis Kozhukhin en Diana Damrau. Zodra het weer kan mét publiek in de Koningin Elisabethzaal, in afwachting van gunstigere omstandigheden worden de geplande concerten in januari en februari uitgezonden op de social media-kanalen van het orkest of de gloednieuwe cultuurzender Podium 19. 

We stellen graag een selectie hoogtepunten voor uit het lopende seizoen.

Jaap van Zweden: the Return of the Chief

Streaming op sociale media op vr 12.02.2021
U
itzending op Podium 19 op do 25.03.2021
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Wereldster Jaap van Zweden staat opnieuw voor zijn voormalige orkest, nu voor de eerste keer in de nieuwe Elisabethzaal. De voormalige chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en de huidige chef-dirigent van de New York Philharmonic en het Hong Kong Philharmonic Orchestra komt na een afwezigheid van jaren terug naar Antwerpen, met muziek van Beethoven en Tsjajkovski. Wie hem eerder aan het werk zag, weet wat te verwachten: zinderende energie, allesverzwelgende emoties, trefzekere climaxen en een glasheldere, maar volumineuze orkestsound.
Meer info >>>

Op donderdag 20 mei komt Jaap nog eens naar de Koningin Elisabethzaal, ditmaal met het Hong Kong Philharmonic Orchestra, vergezeld door soliste Alice Sara Ott, met het Pianoconcerto van Ravel en de Zevende symfonie van Sjostakovitsj.
Meer info >>>

Koningin Elisabeth-weekend: Wedstrijdwinnaar, Muziekkapel & Concertzaal

Do 22.04 – Zo 25.04.2021
Verschillende locaties

In de klassieke muziekwereld in België zijn er drie belangrijke instellingen die gelinkt zijn door de naam van koningin Elisabeth. Als residentie-orkest van de Koningin Elisabethzaal zijn we verheugd dat we samen met de Muziekkapel Koningin Elisabeth dit unieke Elisabeth-weekend kunnen presenteren waarbij een winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd centraal staat.

Net als voor vele andere laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd kende ook de Russische pianist Denis Kozhukhin een jubelende start van een internationale topcarrière na zijn klinkende overwinning in 2010. Dit seizoen keert hij terug naar de Muziekkapel Koningin Elisabeth, niet voor het razendsnel instuderen van een plichtwerk, maar wel om samen met musici van de Muziekkapel en het Antwerp Symphony Orchestra een weekend lang hemelse muziek te spelen. Of het nu gaat om een van Dvořáks beste kamermuziekwerken of het fantastische Pianoconcerto van Grieg: het Elisabeth-weekend baadt in romantische pracht.

Kamermuziek in de Muziekkapel Koningin Elisabeth
Do 22.04.2021 – 20:15

Muziekkapel Koningin Elisabeth, Waterloo

De Russische toppianist Denis Kozhukhin keert terug naar de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Tijdens dit prestigieuze concert presenteert de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2010 samen met musici van het Antwerp Symphony Orchestra en de Muziekkapel Koningin Elisabeth een kamermuziekconcert in het iconische complex in Waterloo. Met muziek van Glinka, Beethoven en Dvořák.
Meer info >>>

Het Pianoconcerto van Grieg met Denis Kozhukhin
Vr 23.04.2021 – 20:00 & Zo 25.04.2021 – 11:00

Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Denis Kozhukhin brengt in Antwerpen met het Pianoconcerto van Grieg een van de meest geliefde pianoconcerto’s ooit. Daarna brengt Dimitri Mestdag, solist althobo van Antwerp Symphony, de wereldpremière van Mad Song, geschreven door de Amerikaanse componist Geoffrey Gordon. Tot slot dirigeert de Zuid-Koreaanse Shiyeon Sung de waanzinnige muziek van Bartóks duivels mooie pantomime De wonderbaarlijke Mandarijn.
Meer info >>>

Kamermuziek in AMUZ
Zo 25.04.2021 – 15:00

AMUZ, Antwerpen

Toppianist Denis Kozhukhin brengt samen met musici van het Antwerp Symphony Orchestra en de Muziekkapel Koningin Elisabeth muziek van twee volbloed romantici mee naar de stemmige AMUZ: Glinka met het prachtige Trio pathétique voor klarinet, cello en piano en het tweede Pianokwintet in A van Dvořák.
Meer info >>>

Het Requiem van Mozart met Herreweghe

Do 29.04.2021 – 20:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent
Vr 30.04.2021 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Za 01.05.2021 – 17:00
BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Dat Mozart uitgerekend tijdens de laatste weken van zijn leven een dodenmis componeerde, blijft tot de verbeelding spreken. De dood haalde hem in nog voor hij zelf de laatste maatstreep kon trekken van dit onovertroffen Requiem: zijn assistent Franz Xaver Süssmayr maakte het werk af. Onder leiding van eredirigent Philippe Herreweghe en met zijn eigen wereldbefaamde Collegium Vocale Gent en een schare topsolisten is ontroering verzekerd. Drie opvoeringen in Vlaanderen en Brussel voor een van de emotionele hoogtepunten van het seizoen.
Meer info >>>

Theaterconcert: Midzomernachtdroom met Herreweghe en de Roovers

Uitzending in mei of juni 2021 (wordt opgenomen in januari 2021)
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Pas zestien jaar na de bekende ouverture Ein Sommernachtstraum componeerde Mendelssohn de volledige toneelmuziek voor deze 17e-eeuwse romantische komedie over een magische bloem, een amateurtoneelgezelschap, vier ingewikkelde liefdeslevens, feeën in een maanverlicht bos en een man met een ezelskop. Mendelssohns toneelmuziek staat net als het onbetwiste meesterwerk van Shakespeare eeuwen later nog steeds als een huis. Philippe Herreweghe en theatergezelschap de Roovers bezegelen dit geslaagde huwelijk tussen muziek en toneel met een magisch theaterconcert. Elke crisis is ook een opportuniteit: door de coronamaatregelen kan dit niet doorgaan als live-concert met publiek, Antwerp Symphony maakt van dit topmateriaal van Shakespeare en Mendelssohn ineens een wervelende multimediale productie met video, theater en muziek, door makers op het toppunt van hun kunnen.
Meer info >>>

Openingsgala met Diana Damrau

Za 25.09.2021 – 20:15
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Traditiegetrouw opent het Antwerp Symphony Orchestra het klassieke concertseizoen in stijl met een openingsgala. In 2021 rolt het orkest opnieuw de rode loper uit voor een grande dame uit de operawereld. Diana Damrau’s buitenaardse ademcontrole, gedetailleerde en delicate toonvorming en meeslepende inlevingsvermogen maken haar tot een van de meest geliefde zangeressen van deze tijd. Ze is dan ook overal ter wereld te zien in de beste operahuizen en op de mooiste podia. Samen met dirigent Pavel Baleff brengt ze de mooiste aria’s, die in de heldere akoestiek van de Koningin Elisabethzaal zullen klinken zoals nooit tevoren.

Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan en eredirigent Philippe Herreweghe en brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland. Het Antwerp Symphony Orchestra, een van de zeven erkende Vlaamse Kunstinstellingen, organiseerde in 2019 circa 444 concerten en evenementen in binnen- en buitenland en bereikte daarmee meer dan 113.000 mensen. #thesoundofantwerp #flandersambassador

Elim Chan chef-dirigent
Philippe Herreweghe eredirigent
Edo de Waart dirigent emeritus

Koningin Elisabethzaal

Met de Koningin Elisabethzaal opende een nieuw cultuurbaken in het hart van diamantstad Antwerpen. De concertzaal biedt plaats aan 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek en een gouden uitstraling is de thuishaven van het Antwerp Symphony Orchestra. Hier kan het orkest zijn eigen klank verder verfijnen, terwijl het publiek onder optimale omstandigheden van muziek en omkadering kan genieten.

Voor meer informatie, interviewaanvragen en beeldmateriaal:

Hedwig Scheltjens
Pers & communicatie
hedwig.scheltjens@antwerpso.be
00 32 [0]486 47 87 07
00 32 [0]3 213 54 29

Filip Stuer
Directeur communicatie & marketing
filip.stuer@antwerpso.be
00 32 [0]495 59 14 56
00 32 [0]3 213 54 25

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord