Kleurrijk krachtige Hindemith en Schnittke

by Knopskaya

Na drie veelgeprezen solopianoprogramma’s voor het label ECM, verbreedt Anna Gourari op dit album het instrumentale spectrum met het in Lugano gevestigde Orchestra della Svizzera italiana onder leiding van Markus Poschner in opvallende uitvoeringen van Alfred Schnittke’s Concerto voor piano en strijkorkest en Paul Hindemith’s The Four Temperaments.

Gourari’s pianistische beheersing is er een van “virtuoos gepolijst en met onberispelijke actie”, om het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung te citeren, en haar holistische, verreikende greep op het instrument komt volledig tot uiting in Schnittke’s vormbuigende polystilistische concerto.

Verder schittert het orkest in een krachtige vertolking van Hindemiths Symfonie Mathis der Maler. Contrasten komen niet alleen naar voren door de nevenschikking van de drie werken, maar ook vanuit de stukken, die vurige temperamenten en technisch veeleisende partituren gemeen hebben.

In dit programma, dat Alfred Schnittke’s werk naast deze symfonie  en Paul Hindemith’s werk plaatst, kan pianiste Anna Gourari voor het eerst in een grotere orkestrale context worden ervaren: samen met het Lugano Orchestra della Svizzera italiana onder leiding van Markus Poschner.

De opname, opgenomen in het Auditorio Stelio Molo, ondersteunt zowel het veeleisende contrapunt van Hindemiths neoklassieke repertoire als de polystilistische structuur van Schnittke’s concerto, waarin, zoals de componist zelf opmerkte, “alles – niet in staat om het evenwicht te vinden tussen ‘zonneschijn’ en ‘onweerswolken’ – uiteindelijk in duizend stukken uiteenvalt”.

Temperamentvol vurig orkestwerk. Energieke opname vol krachtige contrasten.

ECM New Series – ECM 2752 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord