Light Blue – Edenwood Duo eert vriendschap en vrijheid

by Knopskaya

Gitaar en cello, een ongewone combinatie? Niets is minder waar. Het Edenwood Duo – Catherine Struys en Wouter Vercruysse – bewijst het nu al een aantal albums lang. Het zijn ontdekkingsreizigers die constant de grenzen van hun instrument aftasten. Maar naast die grenzen, is er ook plaats voor intimiteit, voor sferen waarbinnen een gevoel van verbondenheid ontstaat tussen de mens en al wat er zich rondom hem of haar bevindt. De eerste luisterervaring spreekt voor zich. Blauwe lucht, adem, vrijheid.

Zes hedendaagse componist-gitaristen drukken hun diepste gevoelens uit binnen de sfeer van de stijl waarin zij zich het beste kunnen uiten en doen dit binnen de geest van het duo – een driehoeks-verbondenheid met de luisteraar zeg maar.

Elk geven ze hun eigen kijk op hun ervaringen, zeer licht melancholisch misschien. Een beetje lichtblauw toch wel. Het juiste evenwicht, not totally blue. Een mooi toeval is dat iedereen wel ergens meer tonaal dacht, waardoor het album ondanks zijn fijnzinnigheid ook bereikbaar is voor een breder publiek. Hier en daar kan men zelfs een tikkeltje jazz of folk ervaren tussen het klassiek. De cello en de gitaar brengt niet alleen publiek bij mekaar, maar verbindt de composities.

Via opdrachten en creaties is het Edenwood Duo verfrissend en vernieuwend

Nathan Kolosko (USA, 1975) geraakte na de opname voor een werk door het duo verder geïnspireerd en schreef in 2021 de aan hen opgedragen compositie Episodics. Hij voelde de vrijheid om de composities zijn weg te laten gaan. Zijn traditionele schrijven kon hierdoor gevoed worden door alle stijlen die hem ooit inspireerden.

De jonge Belgische componist Nicolas Meunier (geb.1991) vond het vooral liefdevol dat hij van het duo zijn eigen identiteit mocht gestalte geven en schreef een intieme Sérénade als dank om bij te dragen aan zijn persoonlijke ontplooiing. Klinkt hier en daar een tikje oriëntaals.

Light Blue, de compositie van de Italiaanse componist Giorgio Mirto (geb.1972) werd gecomponeerd als triptiek, als een schilderij uit drie delen. Hij koppelt daarbij zijn lievelingskeur aan een aantal speciale ontmoetingen tijdens zijn leven die hem bijbleven. Een compositie over ontmoetingen die zowel privé als op de werkvloer zijn bestaan lichtblauw kleurden.

De Noorse componist Asgeir Aarøen (geb.1972) ging met Strings of Silence op zoek naar de stilte in zichzelf, als een uitnodiging om op wandel te gaan doorheen het bos van je eigen dromen. Bijzonder geprikkeld om voor het eerst voor deze bijzondere combinatie aan instrumenten te schrijven, kreeg hij er een extra droomwereld bij. Een zeer uitnodigende compositie.

De Franse componist Mathias Duplessy  (geb. 1972) erkent de magische kracht tussen cello en gitaar, waarbij vooral intimiteit een grote rol speelt. Met zijn Sonate 4 Rêves neemt hij u vier dromen mee naar een andere wereld, naar een andere atmosfeer, een ander gemoed. Maar toch sluit alles mooi op mekaar aan en ligt de ontroering binnen de overgang.

De Belgische componist Armand Coeck (geb. 1941) volgt met Canticum Maris (2019) zijn instinct en denkt daarbij aan kustlijnen, aan golven die zichzelf over de kustlijn vormen. Daarop gedijt de cello, als een zangstem die een verhaal wil vertellen. Een lokkende mysterieuze melodie blijft nagalmen.

Dit album bewijst het communicatieve aan muziek, de diepere kracht die klank geeft aan vriendschap en herinneringen. Zonder grenzen op papier gezet en uitgevoerd door het Edenwood Duo. Een haast lichtgevende en zintuigprikkelende schijf in uw platenkast, Belgisch bovendien.

Et’cetera KTC1724 –  http://www.outhere-music.com

http://www.edenwoodduo.com

Een productie van Beeldenstorm vzw

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord