Verbeeldend vloeiende klanken uit het oude Italië

by Knopskaya

De muziek van de late zestiende eeuw is muziek vol hartstocht. Oude muziek die tot de harten en de verbeelding spreekt en die de voorloper van vele latere genres is zoals opera. Deze opname van het label Passacaille neemt de luisteraar mee naar die wereld van verbeelding. Affectieve contrasten, verleidelijke vocaliteit, moeiteloze virtuositeit en een voorliefde voor intimiteit; dit zijn enkele van de verlokkingen van de Italiaanse muziek rond 1600.  Bolkfluitist Peter van Heyghen en organiste/claveciniste Kris Verhelst laten de luisteraar kennis maken met het repertoire waar hun voorliefde naar uitgaat.

Affectieve contrasten, verleidelijke vocaliteit, moeiteloze virtuositeit en een voorliefde voor intimiteit; dit zijn enkele van de verlokkingen van de Italiaanse muziek rond 1600.

Ontdek en geniet van hun bloemrijke selectie van versierde motetten en madrigalen, liedvariaties, ricercars, toccata’s, intonaties, capriccio’s, canzona’s en sonates, uitgevoerd op historisch nauwkeurige instrumenten (drie blokfluiten, twee klavecimbels en een orgel).

Het is haast als het horen van een zangstem die wordt gedragen door de basso continuo die zelf ook frivool en stevig uit de hoek komt. Zalig fijne ornamentjes die zorgvuldig worden geaccentueerd zonder al te zware ingrepen. De muziek mag zweven en net dat is de formule om de verbeeldingskracht van de luisteraar aan te wakkeren. Men mag dromen van taferelen uit vervlogen tijden bij muziek die historisch en op gebied van uitvoering in het juiste kader is gegoten. Een opname voor de genieter.

PAS1139 – http://www.outhere-music.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord