Fabian Müller bracht Beethoven terug naar Mechelen dankzij Gentse recitalneus

by Knopskaya

Zondagnamiddag in Mechelen, de stad waar Ludwig van Beethovens overgrootvader strandde en zijn grootvader werd geboren. In Huis de Min, een pand dat gebouwd werd in het geboortejaar van Beethovens grootvader, speelde Fabian Müller, een jonge pianist uit Bonn, de stad waar Beethoven zelf werd geboren. En dat hebben alle aanwezigen geweten.

Müller ademt Beethoven en dat zorgde naast geweldige klanken ook voor inspirerende gespreksstof. Hij combineerde Brahms met Beethoven. Eventjes moest hij bij Brahms op dreef komen. Hij was immers bij aankomst in België ziek geworden en het was het laatste van zijn drie Belgische recitals. Zo vertelde hij ook tijdens het interview achteraf. Hij voegde eraan toe hoe hartelijk ons publiek is. Wat hem in Vlaanderen vooral opvalt is dat het publiek in staat is om de muziek te absorberen op zodanige manier dat het voor hem aanvoelt alsof hij ze deelt.

Karakteriserend voor Müller is de manier waarop hij Beethoven interpreteert. Hij begon op vierjarige leeftijd met pianospelen en behaalde op zijn 14 jaar reeds een prijs omwille van zijn interpretatie van deze componist. Op zijn zestiende ging hij aan de Beethoven-academie van Bonn studeren en de rest is geschiedenis. Zijn stijl is vlot. De manier waarop hij de Eroïca-variaties bracht was zo vlot, dat ze ernstig en toch lichtjes jazzy klonken. Zijn versie van de Appassionata was veruit de beste ooit ervaren wat mij betreft. Hij bouwde de spanning perfect op. Het begon emotioneel en eindigde passioneel virtuoos.

De tour van Müller door ons land hebben we te danken aan melomaan Erik Vertriest. Hij organiseert pianorecitals en heeft een bijzondere neus voor goede pianisten, aldus Müller. Hij is ook de drijvende kracht achter de recitalreeks Piano achter ’t Gravensteen. Telkens zoekt hij nauwkeurig naar uitzonderlijke pianisten, die hij soms ook door de rest van Vlaanderen laat touren. Gezien het unieke karakter van deze reeks, heeft Klassiek Centraal een perspartnerschap met Piano achter ’t Gravensteen afgesloten. Hierdoor zal u via Klassiek Centraal nauw op de hoogte gehouden worden van hun activiteiten.

Het volgende recital staat gepland op 28 mei. Dan zal Florian Noack zijn opwachting maken in Gent.


  • WIE: Fabian Müller
  • WAT: Recital Beethoven & Brahms
  • WAAR: Huis de Min, Mechelen
  • WANNEER: Zondag, 26 maart 2017
  • FOTO: © Huis de Min

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord