Les Festivals de Wallonie 2021 Van 25 juni tot 14 oktober Editie 50ste verjaardag

by Knopskaya

De Festivals de Wallonie vieren hun 50e verjaardag met een thema dat wat wegheeft van een strijdkreet: Happy! Naast dit jubileum en dat van de verschillende componisten die natuurlijk geëerd zullen worden (Saint-Saëns, Piazzolla, Josquin Desprez), zal er meer aandacht zijn voor feesten, vreugdevolle gebeurtenissen en de muziek die daarmee gepaard gaat. Meer dan honderd concerten en activiteiten, zowel binnen als buiten, met strikte inachtneming van de gezondheidsmaatregelen, moeten een langverwachte hereniging met het publiek mogelijk maken.

De Festivals de Wallonie zijn opgericht op 25 juni 1971. Vijftig jaar later vindt in Flagey het eerste concert van de 51e editie plaats, die tevens – een plezier komt nooit alleen – de 10de verjaardag viert van de Brusselse tak van de Festivals, het Festival Musiq3 Brussel!

Bovendien wordt in september de Namur Concert Hall in de Grand Manège ingehuldigd in het kader van het Festival Musical de Namur.

De nieuwe productie van de Festivals de Wallonie, L’Ombre de Saint-Saëns, zal opnieuw een jubileum zijn, waarbij wordt ingegaan op de persoonlijkheid en het werk van de componist (gestorven in 1921), wiens beroemde Le Carnaval des Animaux onterecht het enige is dat we ons vaak herinneren. Deze droomachtige muziektheatervoorstelling, geregisseerd door Sybille Wilson, is een creatie die de musici Marie Hallynck, Tatiana Samouil en Muhiddin Dürruoglü samenbrengt met acteur Thierry Hellin en handschaduwspeler Philippe Beau. De voorstelling zal deze zomer en herfst vijf keer worden opgevoerd.

De klavecimbelspeler Justin Taylor en zijn ensemble Le Consort nemen op bijzondere wijze deel en zullen de festivals met negen verschillende concerten begeleiden. Twee daarvan bevatten een gloednieuw werk dat werd besteld door Festivals de Wallonie en het resultaat is van een ontmoeting tussen de musici van Le Consort en de componist Jean-Luc Fafchamps. “Le Bestiaire périmé” wordt voorgesteld als een suite van hedendaags geschreven liederen, aangevuld met een barokrepertoire over hetzelfde thema.

HUSH, een andere coproductie van Festivals van Wallonië, kon in 2020 niet worden opgevoerd. In 2021 zullen kinderen (vanaf 6 jaar) en volwassenen de kans krijgen om versteld te staan van dit portret van Henry Purcell, bij uitstek barok, volledig muzikaal (sopraan, luit, accordeon) en in beeld gebracht (videocreatie en bewegende silhouetten) met animaties van Zonzo Compagnie.

Jongeren worden opnieuw in de schijnwerpers geplaatst, ditmaal op het podium, met de allereerste editie van een nieuwe springplankwedstrijd voor kamermuziekensembles, georganiseerd in samenwerking met de verschillende kunsthogescholen in het Franstalige landsgedeelte en de Conseil de la Musique. Génération classique bestaat uit vier openbare preselecties in Brussel, Namen, Bergen en Luik, gevolgd door een finale op 27 november in het Paleis voor Schone Kunsten in Charleroi. De geselecteerde ensembles zullen gedurende twee jaar op tournee gaan en speciale begeleiding krijgen, gericht op hun professionele ontwikkeling.

Max Charue en Eliott Delafosse zijn twee jonge musici-componisten die al enkele jaren de Festivals de Wallonie steunen. In de herfst van 2021 zullen zij de resultaten presenteren van een onderzoeksproject dat werd uitgevoerd in de ijzer- en glasindustrie en bij de ijzer- en glasambachtslieden rond Charleroi. Sale Payis is een menselijke en tedere getuigenis van de knowhow van gisteren via de digitale creatiemiddelen van vandaag.

Na de experimenten van vorig jaar in het kader van de COVID-crisis hebben de Festivals de Wallonie beslist om verder te gaan met de ontwikkeling van een digitale component, als aanvulling op het programma van concerten en activiteiten met publiek. De Alba-sessies nemen de vorm aan van korte video’s van 15 tot 20 minuten, met een esthetiek die aansluit bij de “home studio”, allemaal opgenomen in de Alba (de nieuwe hoofdzetel van Festivals de Wallonie in Charleroi) in aanwezigheid van Belgische en internationale artiesten die tijdens de festivals van deze zomer en herfst zijn uitgenodigd. Deze video’s, gemaakt met de medewerking van vzw Alba créative, die de zaal beheert, zullen tussen juli en oktober worden uitgezonden op het YouTube-kanaal van de Festivals de Wallonie.

En ten slotte: bij een verjaardag hoort natuurlijk een cadeau! De Festivals de Wallonie hebben een gloednieuw concept ontwikkeld om iemand een plezier te doen of om jezelf te verwennen. Op basis van 15 bijzondere weekends/etappes, zowel muzikaal als gastronomisch, en voorzien van evenveel “Discovery Boxes”, werd een Festivalroute ontwikkeld om een nieuwsgierig publiek, al dan niet muziekliefhebbers, te bekoren en uit te nodigen om tijdens de festivals door Wallonië en zijn toeristische, patrimoniale en culturele rijkdommen te reizen.

En opdat iedereen zou kunnen meefeesten, zetten de Festivals de Wallonie hun initiatieven verder, die erop gericht zijn geïsoleerde en/of kansarme personen bij het festival te betrekken, en breiden ze hun netwerk van partners in heel Wallonië en Brussel uit rond de Solidariteitstickets en het project “Un fauteuil pour tous” (voor mensen met een handicap).

PRAKTISCHE INFORMATIE

Festivals de Wallonie 
Happy!
Editie 50ste verjaardag
Van 25 juni tot 14 oktober

www.lesfestivalsdewallonie.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord