Adolphe Adam: Noorse helden in het Franse ballet

by Knopskaya

De Franse componist Adolphe Adam (1803-1856) werd wereldberoemd met zijn Cantique de Noël en zijn ballet Giselle. Daarnaast onderwees hij ook en was hij actief als journalist en recensent.

Adam was de zoon van een bekende componist en pianist, maar zijn vader wilde niet dat hij een muzikale carrière zou nastreven. Adam trotseerde zijn vader en zijn vele opera’s en balletten leverden hem een goede boterham op totdat hij in 1848 al zijn geld verloor in een rampzalige poging om een nieuw operahuis in Parijs te openen in concurrentie met de Opéra en Opéra-Comique. Hij herstelde en breidde zijn activiteiten uit naar journalistiek en onderwijs. Hij herstelde en breidde zijn activiteiten uit naar journalistiek en onderwijs. Hij werd benoemd tot professor aan het Conservatorium van Parijs, de belangrijkste muziekacademie van Frankrijk. Samen met zijn oudere tijdgenoot Daniel Auber en zijn leraar Adrien Boieldieu wordt Adam gecrediteerd voor het creëren van de Franse Romantische opera.

In totaal schreef hij maar liefst veertien balletten die grotendeels ongekend zijn gebleven bij het grote publiek. Zonde. Gelukkig komen ze, mede dankzij de opnamen van Naxos, terug in de aandacht. Orfa was het dertiende en dus voorlaatste van zijn balletten. Prachtig om uit te voeren, gezien de maturiteit waarvan het werk getuigd, de vrucht van jarenlang werken en opbouwen van expertise binnen het vak en de doorgronding van het Romantische genre. Het werk werd in Parijs maar liefst 51 keer opgevoerd tussen 1852 en 1860.

Deze uitvoering gebeurde door het Sofia Philharmonic Orchestra onder leiding van de Schots-Italiaanse dirigent Dario Salvi, gespecialiseerd in symfonisch werk, ballet, opera en operette. Zijn passie is het herontdekken van vergeten meesterwerken.

Het ballet speelt zich af binnen de Noorse mythologie, een thema dat in die periode mede dankzij Wagner enorm populair werd. De setting vindt zich plaats in Ijsland en op de voorgrond bevindt zich een altaar en een beeld van de God Loki, God van het vuur. Orfa en haar verloofde Lodbrog komen kijken naar een plechtigheid. Lodbrog nodigt een oude man uit in hun gezelschap. Er volgt een huwelijksplechtigheid, maar dan volgt een onverwachte bliksemschicht waardoor de hogepriester weigert de ceremonie verder te zetten. Orfa wordt door de aarde opgeslorpt en zo gekidnapt door Loki. Lodbrog krijgt van de man die hij net uitnodigde een gouden pijl, waarmee hij zijn geliefde zu kunnen redden. Een heel avontuur met goede afloop.

Tijdens het ballet krijgt u dan ook de nodige donderslagen te horen, wanhoop en liefde. De muziek beeldt het allemaal uit voor u en het orkest zet het allemaal extra in de verf. Dansende klanken. Muziek voor de romanticus en avonturier. Ook wel wat voor de Wagnerianen onder u melomanen. Andere stijl, zelfde achtergrond. Leerrijk.

NAXOS 8.574478 www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord