De term Agni Kunda kent vele betekenissen in India. Letterlijk vertaald vanuit het Sanskriet heeft het allemaal met voor en energie te maken. Innerlijk vuur, het is iets wat vele kunstenaars drijft, als een soort van wilskracht, of als een soort van innerlijke vlam die brandt en een dynamiek op gang brengt waar de toeschouwer zijn of haar hart aan kan ophalen. Als de energie van een proces van creatie, maar evenzeer aan destructie.
Pianiste Işıl Bengi laat deze krachten op u los in het gelijknamige album dat speelt met krachten, nuances en dynamieken en grijpt daarbij terug naar muziek van de tweede helft van de negentiende eeuw tot halfweg de twintigste eeuw. Honderd jaar vuur. Speels van vreugde het ene moment, diep krachtig donker het andere. Het zijn intense momenten, welke kant de gevoelens ook uitgaan. We komen ook uit een bevreemdende periode waarbinnen we gedurende enkele jaren gebonden waren door restricties, iets wat zwaar gewogen heeft op het creatieve proces van velen. Ook de oorlog kwam plots heel dichtbij, onverwacht geweld en de gevolgen ervan werden in onze richting gestuurd en iedereen was machteloos. Al deze emoties, de manier waarmee kunstenaars ermee omgaan, werden verwerkt in het creëren van dit album. Er werd gekozen voor composities uit het verleden die deze schakeringen en zelfs polen blootleggen. Dit samen met een positieve boodschap; de vlam die blijft branden om verder te gaan, hoop. Het zoeken van nieuw evenwicht als begin van een nieuwe wereld en mogelijkheden.
Dit album presenteert u juweeltjes binnen het pianorepertoire die aanvankelijk minder gekend zijn. Het is via de kracht die ze uitstralen dat Benji ze u leert kennen. Sterk expressief weet ze de vrolijke vlinders in een wiegelied van Balakirev te vangen. De teneergeslagenheid van de dood, het donkere gewicht dat het op het gemoed legt, het drama van verlies van leven en liefde wordt dynamisch weergegeven in een compositie van Enrique Granados. Ook de Servische componist Marko Tajčević deelt dit gevoel. Die drijvende en stuwende energie, wilskracht, de vlam van creatie waar we het net nog over hadden leeft op via een bijzonder energiek Scherzo van Clara Schumann. Nikolai Medtner neemt ons mee naar een wereld van tegenstellingen, van sierlijk lentefris tot ijzig koud. Die natuur laat zich ook voelen in alle pracht maar eveneens onherbergzaamheid met de adem van de westenwind op toon gezet door Claude Debussy. Scriabin neemt u met een gedicht dat tussen slaap en ontwaken de mooiste opflakkeringen van lichtpuntjes weergeeft, mee naar een punt van berusting na alle emotie.
Een album dat aanvankelijk een aantal stukken bij mekaar bracht die Benju inspireerden, maar uiteindelijk toch de gemeenschappelijke noemer van het vuur vonden. Soms als spelende vlammetjes, dan vurig en vernietigend, om uiteindelijk te blijven schijnen en het licht te bieden om verder te willen gaan. Een album vol energie en levenskracht.
Insolite Records INS02