Alon Sariel: Muziekschikken uit liefde voor bloemen

by Knopskaya

Een poosje geleden hadden we in Brussel een interview met Alon Sariel; de veelbelovende jonge mandolinist uit Israël. Hij praatte in alle geuren over zijn liefde voor de muziek van Georg Philipp Telemann (1681-1767) en diens liefde voor bloemen. Na het onder de loupe nemen van het album dat werd uitgegeven bij Berlin Classics, sloeg de vlam ook over bij uw recensent. Een waaier aan geuren en  kleuren vulde hart en pen.

De selectie van composities op deze cd werkt in de eerste plaats aanstekelijk door de volgorde waarin ze worden gebracht. Met de Fantasia X wordt intiem en sereen gestart aangezien ze solo wordt gespeeld. Men kan het beschouwen als het frisse groene steeltje dat bij ochtendstond van tussen het dauw boven de grond komt en stilaan naar de zon groeit. Voor de groei wordt vervolgens gezorgd door de Sonata de concert en een verder stukje Fantasia X. Hierbij zet het orkest  – Concerto Foscari met onder andere onze Mechelse Ann Cnop – zeker en trots in. Met een opbouwende structuur aan sferen en kleuren bloeit een rijk klankenpallet open. Tenslotte zorgt de suite La Bizarre voor de totale explosie aan prikkels, een sprankelende ervaring.

Even terug naar Carl Philip Emanuel Bach. Met de Hamburger Sonata werd gekozen voor een stuk dat perfect aansluit bij de eerder gehoorde Telemanncomposities. Men blijft mooi in dezelfde gevoelenswereld en ervaart toch de klanken van een andere componist uit die periode. Hierover werd zeer nauwkeurig nagedacht, het veelvoud aan composities van Telemann in gedachte.

Na nog vier goed uitgekozen stukken Telemann, volgt er een getranscribeerde sonate voor solo viool van Carl Friedrich Abel (1723 – 1787). Vooral opvallend is het rustgevend karakter waarmee deze wordt gespeeld. Dit creëert een mooi gevoel van nagenieten. Hoe kan het ook anders, nadat je een hele cd lang tussen de bloemen dartelde. De cd wordt dan ook besloten met het Luitconcerto van Johann Friedrich Fasch. (1723-1787). Gracieuze avondklanken zijn het. De zon gaat onder, de bloemen gaan slapen.

Dit album is kortom een hele belevingswereld op zich. De cover spreekt en geeft zelfs zonder het welgedetailleerde boekje grotendeels weer waar alles om draait. Genieters, ga en koop want de zomer kan heel de winter bij u blijven.

Meer detailinfo kunt u in het  bovenvermelde interview terugvinden: klik hier 


  • WAT: Telemandoline
  • WIE: Alon Sariel – Concerto Foscari
  • UITGAVE: 00300934BC

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord