Anne Cambier zingt Vera Lynn en brengt het verlangen terug

by Knopskaya

Verlangen, het is iets des mensen en van alle tijden. Wie niet meer kan verlangen, leeft niet meer. Deze boodschap was het die Vera Lynn naar de mensen bracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. We horen het dagelijks op het nieuws; berichten over dood en maatregelen die er sinds die periode niet meer genomen werden: een avondklok, gesloten grenzen, straatverbod. Het klinkt zo erg in het verleden als het futuristisch lijkt. En dan is daar sopraan Anne Cambier, die het oeuvre van Vera Lynn zo nauwgezet wist aan te voelen dat ze er de mens weer van laat dromen over betere tijden.

We’ll meet again
Het mekaar terugzien en opnieuw kennismaken  heeft een meervoudige betekenis binnen het werk van de sopraan. Cambier studeerde en werkte vier jaar lang aan de andere kant van het kanaal, hetgeen haar liefde voor het anglofone repertoire enkel maar deed toenemen. Een recital van Anne, is bijna een garantie op dat andere stukje Engels dan datgene dat ons dagelijks via de popcornmaatschappij bereikt. Het fijnzinnige van de taal overheerst, de culturele rijkdom ervan en vooral de geschiedenis erachter wordt doorgegeven. Daar laat ze de mens opnieuw mee kennismaken.

Sweethearts
Het was vooral een gevoel van nostalgie en weemoed dat Cambier aanzette tot het opnemen van dit album. Toch is het vooral een hart gevuld met puur verlangen dat men hoopvol hoort zingen met grote joie de vivre, als een rots in de branding daar ergens in Dover. Het verlangen naar thuis, naar andere tijden, naar vrienden en familie – de vreugd om wat gaat komen in plaats van het verdriet om wat er niet is of mag zijn. Dit is muziek die energie in de mens pompt door de stem van sterke vrouwen.

Ook is het de eenvoud die siert. Vera Lynn werd op haar 87e in 2004 geïnterviewd door journalist en  anglofiel Dirk Musschoot. Zelf beschikte ze over een relativeringsvermogen dat het allemaal een beetje bescheiden laat overkomen; het mooie meisje dat eenvoudige melodieën bracht die iedereen kon meezingen. Wel was ze zich totaal bewust van de rol die ze sociaal speelde, een onvoorwaardelijk engagement.

Volwaardig liedrepertoire
Pianist en dirigent Stijn Saveniers die op deze cd I Justiniani begeleidt en de arrangementen voor een kleinere bezetting schreef,  durft er volmondig voor uitkomen dat dit meer zijn dan zomaar liedjes. Ze werden tenslotte met een klassieke aanpak geschreven werden voor symfonisch orkest. Het zijn eenvoudige melodieën en ze zingen inderdaad makkelijk mee, maar hun ontroering is onnavolgbaar. Muziek is nog steeds communicatie. De kunstenaar brengt zijn of haar emotie over op de luisteraar. Wanneer dit slaagt, is de totale opzet geslaagd…

Sincerely Yours

Catalpa Productions – info@catalpa.online

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord