De Barbier in z’n nopjes

by Knopskaya

Wat je voor het eerst in je leven hoort, blijft je steeds bij. Zo hoorde bariton Florian Sempey voor het eerst Rossini, de componist met wiens werk  hij  een sfeervol album opnam. Het was de mysterieuze man die in de vorm van een borstbeeld op de piano bij zijn grootouders stond. Sempeys interesse was meteen gewekt, waarop hij het album van de Barbier van Sevilla aanschafte. . Vermoedelijk was dit de aanleiding voor de carrière van de zanger.

Het kan niet anders dan dat dit album met de fameuze Barbiere aanvangt, waardoor de sfeer meteen is gezet. Sempey beschrijft de stijl van Rossini als bijzonder uitdagend. Het is een beetje als een bergwandeling , waarbij men terwijl men naar de hoogte gaat een hele hoop bochten en loopings dient te nemen, iets wat afwijkt tegen de rest van de klassieke zangschool. En toch zit er een mooie lijn in. Het vraagt gewoon heel veel precisie. Iedere zin is een nieuwe uitdaging, een uitdaging die Sempey nauwgezet weet in te vullen.  Sempey weet zich moeiteloos te identificeren met de karakters uit de aria’s. Een bijzonder fijnzinnig amusante Figaro is het gevolg. Men voelt echte zangvreugde.

De keuze van de composities zijn zoals eerder vermeld zeer persoonlijk, als een rode draad door de jaren dat de zanger reeds op de bühne staat. Gekende – zoals L’Italiana in Algeri  en le Comte Ory -en minder gekende nummers wisselen mekaar hierdoor af, een mooie waaier aan Belcanto.

Dirigent achter het geheel is Marc Minkowski, geen onbekende. Onlangs bespraken we nog het album dat Minkowski samen met Sempey opnam met een mooie verzameling werk van Jean-Philippe Rameau. Rossini is vreugde, en waar vriendschap is, is er een mooie garantie op resultaat, hoorbaar restultaat in dit geval. Ook voor de duo partijen – geen Rossini zonder duo’s – werd er gerekend op een bevriende sopraan, Karine Deshayes, en bas, Nahuel Di Pierro.

Kortom, een zonnig album boordevol energie en levenslust. Als een doosje pralines met een rode strik errond.

Muzikale omlijsting door het Orchestre National Bordeaux Aquitanie.

Alpha Classics – Alpha 791 http://www.outhere-music.com

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord