De Groote Oorlog: Olsi Leka en Peter Caelen rukken er uw hart uit

by Knopskaya

En u… geeft zich genadeloos over.

Dus wat als iets u de gevoelens rond de Eerste Wereldoorlog kon laten herbeleven? Het is misschien de vreemdste vraag die iemand u ooit stelde. Wie wil er nu honger, pijn en dood voelen?

Impressies

Cellist Olsi Leka en pianist Peter Caelen nemen u met hun cd Reminiscence mee op reis doorheen de diepste krochten van uw ziel. Deze cd is trouwens het vervolg op hun concertenreeks met hetzelfde programma. Voor wie toen niet naar het Brusselse Conservatorium kon komen is er dus goed nieuws. U kunt het allemaal thuis mentaal en muzikaal herbeleven. Het album werd zelfs in dezelfde zaal opgenomen, met de akoestiek van de zalen van weleer.

Er werd bewust gekozen voor  kamermuziek uit de laatromantiek, over muziek uit het begin van de twintigste eeuw naar zelfs een hedendaags componist – Valentin Silvestrov (geb 1937) – die in dit sentimentele plaatje past. Het geheel is drager van een zekere tristesse die tegelijk lieflijk klinkt. Ontroering is hierbij het sleutelwoord. De componisten zijn zowel courant opgevoerde namen als minder vaak gespeelde namen – het gevoel dat de muziek met zich meebrengt overheerst.

Woord en beeld

Zoals er tijdens het concert foto’s, brieven en gedichten werden geprojecteerd; zo werden er een aantal brieven bij de cd gevoegd. Er is het meisje dat wacht op de thuiskomst van papa, de soldaat die een strijdmakker ziet sterven, een brief over de fameuze wapenstilstand op nieuwjaarsdag 1915 en de ellende binnen de loopgraven. Foto’s van desolate landschappen, kraters en obussen voeren u steeds dieper naar dat gevoel van onmacht over wat nooit meer mag gebeuren. Maar toch geniet u van die heerlijke nostalgie. De samenstelling van de foto’s gebeurde door Frédéric Pauwels, gespecialiseerd in foto’s rond sociale thema’s.

Dood en chocolade

Het album bevat muziek van de Nederlandse vrouwelijke componiste Henriëtte Bosmans (1895-1952) met Nuit Calme . De eerste brief die u hierbij te lezen krijgt is onmiddellijk dat lieflijke briefje van het meisje wiens papa aan het front is. Ze vraagt om chocolade voor haar verjaardag. De emotionele rollercoaster neemt u vervolgens mee naar de Liebestraum van Ferenc Liszt (1811-1886) en een wiegelied van Vasyl Barvinsky (1888-1963).

Franz…

Tijdens het concert viel het al op, het Ständchen van Franz Schubert (1797-1828). Het is misschien het oudste werk op dit album, maar draagt alles in zich wat deze beelden en brieven oproepen: weemoed, liefde, geborgenheid, ergens wanhoop maar ook troost. Hij was de componist met romantische inborst die voelde dat de dood hem op de hielen zat – de man die hield van woord en zo sentiment in muziek kon omzetten. Het wordt trouwens iets trager gespeeld dan de meeste versies, en terecht. Het werk komt tot zijn recht in overeenstemming met tijdsgeest en kader. Schubert hield niet van vluggertjes, excusez-le-mot.

Trouwens, nog zoiets U kent ze wel, de siroop van de strijkers uit de plaatopnamen van de jaren 20. Waarom ging die toch verloren? Hier wordt ze dus grotendeels teruggevonden. Terecht.

Cherchez les hommes

Olsi Leka is lessenaaraanvoerder van het Belgian National Orchestra en verbonden aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Pianist Caelen is artistiek directeur van de Excellent Concerts in Eijsden. Daarnaast speelt hij samen met meerdere strijkersorkesten en won hij diverse kamermuziekprijzen, zoals de eerste prijs in de Prinses Christina Wedstrijd (NL).

De totale cd duurt een goede 53 minuten. Meer info op http://www.olsileka.com/produit/cd-reminiscence-nl/

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord