De jonge Beethoven legt zijn ziel bloot

by Knopskaya

Het schrijven van strijkkwartetten was door de fijnzinnige traditie errond, die in het Weense achttiende eeuwse leven werd neergezet door Joseph Haydn een hoogstaand gegeven. Mozart was de eerste die Haydn er in zou volgen. De jonge Beethoven wilde dan ook zeer zeker zijn van zijn stuk alvorens eraan te beginnen. Het was muziekmecenas graaf Lobkowitz,  die nadat hij zes kwartetten bestelde bij Joseph Haydn zelf, eveneens de vraag stelde aan de jonge Beethoven.

Twee jaar lang kon de jonge componist aan haast niets anders meer denken en werkte als een bezetene. Hij bleef aanpassen en verbeteren en zelfs toen ze alle drie in 1799 klaar waren, bleef hij eigenlijk relatief ontevreden. Het kon nog steeds dát stukje beter. Zijn schetsboeken laten hierbij niets aan de twijfel over. Ook zijn briefwisseling met zijn goede vriend Karl Amenda verraden zijn totale inzet tot het schrijven van het perfecte kwartet.

Jong en energiek
De mateloze energie die het jonge genie in zijn werk stopte, straalt er vanaf het eerste moment vanaf. Een energievolle dynamiek en een groot expressief karakter zetten de toon. Hij speelt met motieven en durft experimenteel scherp overkomen tijdens de scherzi. Voor het adagio in D mineur gaf hij toe zich te hebben laten inspireren op de grafscène in Romeo en Juliette.

Deze drie strijkkwartetten zijn het portret van een jonge componist vol levenslust op zoek naar perfectie, terwijl hij het experiment niet schuwt. Daardoor zijn deze kwartetten bij momenten ook heel erg verrassend. Het maakt Beethoven bovendien ook tot mens, naast de componist. De jongeman met dromen over een ideale liefde, met gevoel voor drama en passie. Het geluid van verlangen.

Dit hebben de muzikanten van het Chiaroscuro Quartet heel mooi geaccentueerd in deze opname. Een jong gevoel, een opbouw die getuigt van mensen die de toekomst voor ogen zien en deze betekenisvol willen invullen. Speelvreugde, energie en professioneel doorzettingsvermogen. Voor de fans: ze namen eerder de strijkkwartetten van Heydn op, eveneens te verkrijgen bij BIS, in twee delen.

De drie strijkkwartetten van Beethoven, zonder franjes en extraatjes, volwaardig neergezet. Meer moet dat echt niet zijn.

BIS 2488 SACD http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord