Fijnproeverij uit het Classisisme, opgediend met een gouden randje

by Knopskaya

Het bordje op de cover verklapt al wat u hier geserveerd zult krijgen. Fijne fragiele noten, kleurrijk verfijnde patronen met versieringen die net dat tikje meer kracht bijzetten. Army of Generals laat u de finesse voelen van de muziek aan het orkest aan het hof van Mannheim, tussen 1742 en 1778, u gebracht door het hedendaagse Neue Mannheimer Orchester onder de nauwkeurige leiding van kapelmeister en klavecinist Anders Muskens.

Tijdens de heerschappij van Carl Theodor groeide Mannheim uit tot zowat  het  muzikale centrum van Europa, dankzij het vooraanstaand orkest dat er resideerde. De beste muzikanten werden er aangetrokken en opgeleid, er was zelfs een eigen academie voor componisten. Ik hoor u luidop denken aan Mozart en Haydn, maar mis gedacht, want beiden zochten er tevergeefs naar een aanstelling. Carl Theodor had bovendien een zeer wisselvallig karakter, ook wat muzikale smaak betrof, en het  orkest diende dit nauwlettend op te volgen en zelf door te voeren. En dit lukte, telkens met kristalhelder resultaat, mede dankzij het groot aantal solo virtuozen die hier in een orkestbezetting werden geplaatst.

Toch, werd deze periode een beetje vergeten, alsook veel van de geweldige muzikanten en componisten die er aangesteld werden. Daar deed men terecht wat aan met het nieuwe orkest. De pareltjes van toen blinken terug in de porcelenkast alsof ze er nooit werden uitgehaald.

We maken kennis met een fijn geborduurde symfonie van Franz Ignaz Beck en Carl Stamitz. Stamitz was de eerste concertmeester van het befaamde hof orkest en virtuoos violist en altviolist. Ook Back was eveneens violist, maar genoot zijn opleiding in Frankrijk . Ook de jongste zoon van Johann Sebastian Bach, Johann Christian Bach vond zijn weg naar Mannheim, waar hij twee opera’s mocht schrijven en van een kruisbestuiving met Gluck genoot.

Ook Wolfgang Amadeus Mozart mag niet ontbreken gezien hij toch wel een doorreis maakte richting Mannheim, hopend op een aanstelling. Hij raakte er bevriend met een aantal topmuzikanten op wiens signatuur hij zou schrijven. De Aria Non sò d’onde vieve K294 was hiervan het resultaat. Deze wordt gevolgd door een aria Van Niccolò Jommelli, een Napolitaans componist, geïntroduceerd door Carl Stamitz zelf. Hij introduceerde de Italiaanse opera in Mannheim – met het drama van de betere Händel-aria zoals u hier kunt horen.

U hoort op dit album de cohesie achter de muziek van Mannheim, waar invloeden van de beste talenten van overal een fijn product afleveren.

Army of Generals – The world of the Court in Mannheim 1742-1778

http://www.etcetera-records.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord