George De Decker, Wit in Wit: poreuze lijnen van eenvoud en essentie

by Knopskaya

George De Decker (geb. 1951) is als componist een bescheiden mens, die een absolute meerwaarde is voor ons muzikale landschap. Op jonge leeftijd begon hij met componeren. Hij behaalde er niet alleen  eerste prijzen voor o.a. notenleer en compositie aan het Conservatorium, maar stond vroeg open voor nieuwe – elektronische – klanktechnieken en technologieën. Naast componist  is hij ook beeldend kunstenaar.

Ondanks het palmares aan prijzen en composities, straalt  het werk van De Decker een mooi rustgevend karakter uit, pure sereniteit, als een wit laken waar af en toe een mooie drapering in zit die helemaal verder loopt tot aan het einde van de stof  en waar de zon doorheen schijnt, flirtend met zachte windstoten. Daaraan merkt men hoe  veelzeggend en continu eenvoud en stilte kunnen zijn.

Op het album Wit in Wit hoort men dat frisse  laken als  een continue lijn van lichtgevende sprankelende pianoklanken – uitgevoerd door pianist Geert Callaert op een Straight Strung vleugelpiano –  waar  minutieus elementen van andere instrumenten – strijkers, blazers en percussie – worden aan toegevoegd. Als rode draad gebruikte De Decker de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach, gekend omwille van hun tijdloze karakter. Hij herleidde de  compositie tot het absolute minimum, zodat de essentiële  klanken helder inwerken op  een blanco achtergrond. Het mag gezegd dat Callaert die zelf poëzie schrijft, deze compositie met de juiste interpretatie tot zijn recht laat komen.

De dubbele CD wordt geleverd in een doosje vol kunst, waarin zich naast de CD’s en het boekje, ook drie mooie prentkaarten bevinden met werk van De Decker dat uitermate van toepassing is op deze compositie. Continue lijnen met fijne kleur- en reliëfnuances geven u tijdens het bekijken die extra dimensie bij het beluisteren van het album. Ook poëzie speelt zoals eerder vermeld een belangrijke rol in het hele Wit in Wit verhaal. Zo wordt de bedoeling van en ervaring bij deze muziek mooi beschreven door Charlotte Van den Broek. U kunt daarboven ook nog genieten uit fragmenten van de bundel Goldbergvariaties van Guido de Bruyn, uitgegeven bij uitgeverij P in 2017.

Wit in Wit: for Piano solo & pre-recorded stereophonic tape 160’42
Antarctica Records, 2019 AR 012

http://www.georgededecker.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord