De naam Jos Van Immerseel is een gevesdtigde waarde in de wereld van de historische klavieren. Zijn werk is niet enkel telkens opnieuw een streling voor het oor, maar is ook telkenmale het resultaat van grondig historisch onderzoek. Voor deze box met drie CD’s ging hij op zoek naar de betekenis van de klavecimbel voor de Franse muziekgeschiedenis.
De klavecimbel was in Frankrijk een veelgebruikt instrument, waarvoor de grote componisten van het Ancien Régime met graagte schreven. Het is dan ook een bijna logisch gevolg dat deze traditie in verval zou komen met het aanbreken van de Franse revolutie. Dit ondanks de beste bouwers van dat moment, zoals Taskin, Hemsch en Goujon de mooiste exemplaren uit hun carrière bouwden. De meeste instrumenten werden kapotgeslagen of verbrand. Des te waardevoller zijn dus de stukken die zijn overgebleven uit deze Franse traditie. Het muziekinstrumenten museum van Parijs heeft er drie weten te bewaren, en daar zijn het oog en oor van Van Immerseel terecht op gevallen. Elk hebben ze hun heel eigen klankkleur en zijn de geschikt voor de muziek die hij uitkoos om er op te spelen zoals het klavecimbel van Hemsch uit 1761, Parijs en het klavecimbel van Ruckers, Antwerpen, 1646, aangepast in Parijs door Taskin in 1870. We krijgen niet enkel de meest gekende namen te horen zoals Jean-Philippe Rameau en François Couperin , maar ook tijdgenoten zoals Marchand en Forqueray . En omdat ook ieder klavier bij een bepaalde tijdperiode hoort, is bvb. de derde CD volledig gewijd aan de laatste componisten van dit klavecimbeltijdperk zoals Jacques Duphly, Claude-Bénigne Balbastre en de jonge Armand Louis Couperin. Hun muziek kan u beluisteren op een instrument van Goujon, gebouwd in Parijs in 1749.
Een opname die u meeneemt naar het geluid van toen door de authenticiteit van niet enkel de instrumenten, maar ook de uitvoeringspraktijk. Van harte aanbevolen.
Channel Classics CCS45523 – http://www.outhere-music.com