Jan Ladislav Dussek – de vergeten pianovirtuoos

by Knopskaya

Jan Ladislav Dussek  (1760-1812)was een van de meest fijnzinnige componisten van zijn tijd. Zo kunnen we het onder andere vaststellen in de briefwisseling van Joseph Haydn aan zijn adres. Hij schreef niet om te streven, maar over de dingen die hem nauw aan het hart lagen. Daardoor heeft zijn muziek ook zo’n sprekend karakter. Een grootmeester die in de vergetelheid raakte en door Duo Pleyel  – Alexandra Nepomnyaschchaya en Richard Egarr – in ere wordt hersteld op dit album met vierhandige muziek van zijn hand.

In 2012 was het zijn tweehonderdste sterfjaar, niets gebeurde. Hoe kon het dat de in Bohemen geboren tijdgenoot van onder andere Wolfgang Amadeus Mozart zo van het toneel kon verdwijnen? Dit terwijl hij door zijn haast romantisch klinkende muziek publiek en muzikanten evenzeer inspireerde als Chopin of Liszt?

Misschien kwam hij wel op zoveel plaatsen, dat niets werd gecentraliseerd? En dan nog. De man reisde doorheen heel Europa, werkte samen met Carl Philip Emmanuel Bach, ontmoette Marie-Antoinette en later ook de jonge Napoléon Bonaparte. Ook in Londen, naar waar hij net voor de Franse Revolutie wist te vluchten, zou hij samenwerken met de groten van zijn tijd, zoals Joseph Haydn, Dragonetti en Clementi. Hij huwde er Sophia Corri, dochter van de beroemde zangdocent Domenico Corri, die zelf pianiste en harpiste was. Hij zou samen met zijn schoonvader gaan uitgeven, maar de zaak ging op de fles, waardoor hij zelfs een gevangenisstraf riskeerde. Hij liet alles en iedereen achter in Londen. Zijn vrouw en intussen ook dochter zouden nooit nog wat van hem vernemen. Hij zou zich opnieuw toeleggen op de Franse scène. Iets wat bijzonder bij hem paste, gezien hij er tijdens zijn jonge jaren ‘Le Beau’ werd genoemd, dankzij zijn absoluut niet onaantrekkelijke uiterlijk en extravagante kledingstijl.

Het is wel zo dat de meeste  pianostudenten ooit wel een stuk van de componist op de lessenaar kregen, dit zonder meer. En toch is hij zo bepalend geweest door zijn poëtische stijl die de aanwending van het klavier volledig veranderde en waar Liszt, Chopin en Schumann zeer vermoedelijk door geïnspireerd werden. Het is echter dankzij Carl Czerny, befaamd pedagoog, klaviervirtuoos en leerling van Beethoven, dat zijn werk toch nog ergens in ere werd gehouden voor het nageslacht. Czerny bewerkte enorm veel partituren van bekende componisten zoals Mozart, Händel en Thalberg vierhandig. Maar er is een componist die bijzonder veel aandacht van hem kreeg, en dat was Dussek. Terecht.

Avé Carl Czerny, aan wie we deze mooie opname te danken hebben – ouverture, fuga’s en sonates. Een mooie ontdekking om door te blijven geven.

LINN LC11615 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord