Onder leiding van chef-dirigent Tomáš Brauner heeft het Praags Symfonieorkest een nieuw album gemaakt met Antonín Dvořáks Slavische dansen, een van de populairste Tsjechische muziekwerken. De Slavische dansen (Tsjechisch: Slovanské tance) zijn een serie van 16 orkestwerken gecomponeerd door Antonín Dvořák in 1878 en 1886 en gepubliceerd in twee sets als respectievelijk opus 46 en opus 72. De stukken, levendig en vol nationaal karakter, werden destijds goed ontvangen en worden tegenwoordig beschouwd als een van de meest memorabele werken van de componist, die af en toe in de populaire cultuur verschijnen. “In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, zijn de dansen niet zozeer geïnspireerd door Slavische volksmuziek in het algemeen, maar specifiek door stijlen en vormen uit Bohemen. In deze stukken citeert Dvořák eigenlijk nooit volksmelodieën, maar roept hij hun stijl en geest op door traditionele ritmische patronen en structuren te gebruiken die passen bij traditionele volksdansen. (bron: Wikipedia)
De Slavische Dansen werden geschreven in opdracht van de Berlijnse uitgever Fritz Simrock, die, zeer onder de indruk van de Moravische Duetten, Antonín Dvořák vroeg iets te schrijven in de trant van Johannes Brahms’ Hongaarse Dansen. De jonge componist ging met veel enthousiasme aan de slag en binnen drie weken had hij de eerste serie Slavische dansen voor piano vierhandig en voor orkest voltooid, die onmiddellijk aan populariteit zou winnen en de artiest wereldfaam zou bezorgen. Negen jaar later bedacht Dvořák de tweede serie Slavische dansen, die nog mooier en gevarieerder is. Elegant en opzwepend uitgevoerd op deze opname. Indien u enkel de dansen van Brahms kent, is het bijna een schande geen kennis te maken met deze van Dvořák.
Met Dvořák diep in hun genen gegrift, voert het Praags Symfonieorkest de Slavische dansen uit met immense energie, vreugde en gevoel en natuurlijk ook een flinke portie nationale trots, wat de muziek extra aan kracht bijzet. De dirigent Tomáš Brauner put uit de roemruchte traditie van zijn voorgangers, waaronder Václav Neumann, Jiří Bělohlávek, Sir Charles Mackerras en Tomáš Netopil.
De nieuwe opname getuigt van de uitmuntendheid en artistieke rijping van het Praags Symfonieorkest. (label Supraphon)
SU 4332-2 http://www.outhere-music.com