Tot mijn schande moet ik toegeven dat sommige CD’s tijd nodig hebbben om te rijpen vooraleer ik er iets over kan neerpennen. Zo ook María de Buenos Aires; een Tangoperita van Ástor Piazzolla en Horacio Ferrer. Voor me ligt de prachtige uitgave van het label Antarctica, met muzikale uitvoering door het Zvedoliki Ensemble; voor de gelegenheid uitbebreid met de stemmen van Raphaële Green als María de Buenos Aires, Alejandro Fonte als El Payador (de muzikale verteller) en Annemie Vandaele als el duende (de goblin).
Het verhaal
De korte inhoud van de CD, die het werk omschrijft als “Anti-clerical, blasphemous, potentially provocative and certainly scandalous” wekte onmiddellijk mijn belangstelling. Het draait allemaal om Maria die op een slecht moment geboren wordt, “wanneer God dronken is” en terecht komt in de prostitutiewereld van Buenos Aires. Het is het verhaal van een getormenteerde ziel die verbannen wordt maar daarna een nieuw leven vindt en begint, die zwanger wordt zonder dat er een man aan te pas komt en aanbeden wordt door haar eigen drie-koningen. De tango leent zich uitermate goed tot het weergeven van passie, klaagzangen en melancholie; gevoelens die ten overvloede aanwezig zijn in dit stuk. De gebeurtenissen die het leven van María kleuren snijden diep in de ziel van de muziek en voeren de luisteraar mee in uiterste emoties.
Muziek
De muziek is begeesterend. Piazzolla slaagt erin om van het werk een beklijvend geheel te maken. Het is geen plaat die je slechts 1x speelt en daarna doorgrond hebt; misschien daarom dat ik er zo lang over deed. Je luistert, je leest de tekst, je luistert opnieuw en de subtiliteiten van zowel zang als muziek nemen je in hun armen en laten je niet meer los. Het is een plaat die beklijft alleen al door de uitvoering van het werk. De gevoelens die ik er bij krijg zijn zowel passioneel, vrolijk als verdrietig; het is een maalstroom van emoties.
Artiesten
Het Zvezdoliki Ensemble werd in 2009 opgericht door fluitiste Oriana Dierinck en staat garant voor vertolkingen van zowel bekende als onbekende, oude en nieuwe composities. De thuishaven van het ensemble is de Noorse kerk te Antwerpen maar ze zijn eveneens te vinden op klassieke podia, culturele centra en muziekfestivals. Voor hun ‘noot voor nood’ festival, ten behoeve van de dakloze gemeenschap van Antwerpen, voerden ze Marìa de Buenos Aires voor het eerst uit in de Bourla schouwburg in 2016.
Uitgave
De uitgave van Antarctica is erg uitvoerig. Voorzien van een ruime inleiding over zowel het stuk als de auteurs. Daarnaast vindt u maar liefst de volledige tekst van de tango-opera, zowel in het Spaans als het Engels. Je kan dus elk stukje meevolgen en meelezen. Alleen al daarom is deze uitgave van Antarctica de moeite om in huis te halen.