Min de oude klanken

De wereld van orewoet, minne en beminnen

by Knopskaya

Heeft u dat ook, wanneer u bijvoorbeeld middeleeuwse klanken hoort bij een film of documentaire, dat u ze ergens eigentijds mysterieus opzwepend vindt? Het heeft iets hoofs, de manier waarop melodieën zich met mekaar verweven en verankeren spreekt tot de verbeelding. Deze verbeelding werd gebruikt door het ensemble Holland Baroque samen met het Bastarda trio. Eeuwenoude klanken worden vermengd met elementen van folk, jazz en improvisatie. Middeleeuwse klanken die een eigentijds kader krijgen.

Geïnspireerd door de teksten van de Brabantse mystica Hadewijch, het oeuvre van Hildegard von Bingen, renaissance-muziek en gregoriaans worden via de sluizen van de barok aan de hedendaagse muziekbeleving en -uitvoering overgedragen. Het geheel blijft mystiek en uitnodigend raadselachtig klinken. In Hadewijchs teksten komt het woord minne vaak voor, de vele vormen van de liefde worden in deze muziek in evenveel klanken benaderd. Orewoet staat voor begeerte, liefdesverlangen, pure gevoelswarmte. Het kan eveneens Christelijk worden geïnterpreteerd, maar staat nog veel meer voor een vrije belevingswereld waarbij men losbreekt uit zijn of haar eigen ik.

Van Hadewijch is geen muziek bewaard gebleven, men moest zich dus volledig aan de improvisatie overgeven. Er werd gekozen voor een chorus, een engelenkoor, een becommentariërende stem. Klassieke structuren dus, maar met een hedendaagse invulling. Dat laatste was vooral de rol van het Poolse Bastarda trio.

 

                                     Foto: JazzPress

Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team achter Holland Baroque constant bezig met herschrijven van repertoire en hebben er een spannende derde partij in betrokken.

                               Klein Photograpy - Wouter Jansen

Violen, stem, cello en zelfs accordeon zorgen samen voor een warme sfeer. Lichtpunten uit donkere tijden.

U hoort oude mystiek, mysterie, in een folky jasje. Bezinnend en bezwerend bij momenten, energiek dansend bij andere.

Pentatone – PTC 5187 002 – http://www.outhere-music.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord