Nieuwe inzichten, verfrissend geluid – Kebyart

by Knopskaya

Dit album is een uitdaging voor het oor. Mensen zijn het gewoon om naar muziek te luisteren in een min of meer traditionele opstelling van instrumenten. Het ensemble KEBYART vertaalde een aantal van hun favoriete composities naar saxofoon. Een uitdaging om uw muzikale ervaring uit te breiden.

Kebyart is sinds de oprichting al bezig met uitdagingen in verschillende richtingen. Zo proberen zij ook de muren tussen klassieke en moderne muziek te slopen en alles onder een muzikale noemer te plaatsen. Een mooi resultaat hiervan is hun bewerking van Take this Walz van Leonard Cohen. Ze gaan ervan uit dat men wanneer men muziek opvoert nooit een duidelijke lijn zal kunnen trekken tussen partituur en improvisatie. Uitvoering blijft steeds een zeer persoonlijk gegeven. Zo ook geven zij een zeer persoonlijke toets aan het album, die al meteen binnenvalt tijdens de eerste noten van de Pulcunella Suite van Igor Stravinsky. Klassiek, romantiek, eigentijds klassiek en zelfs pop versmelten onder de Kebyartnoemer.

Wanneer ze repeteren, staat niets op voorhand vast. De partituur blijft tijdens iedere sessie groeien en evolueren. Feedback is hierbij een absolute must. Het is als een gemeenschappelijke ontdekkingstocht doorheen het gekozen repertoire. Een resultaat is dan ook nooit echt definitief. Het proces van interactie is oneindig. Deze interactie wordt trouwens mooi in de verf gezet tijdens de eigentijdse compositie van Peter Eötvös waarin de verschillende lezingen van een thema duidelijk naar voor komen. Misschien wel dé aanleiding tot dit unieke project.

Het is een beetje als de geschiedenis van de muziek herinterpreteren en ergens zelfs blijvend heruitvinden. Inspiratie wordt vanuit alle tijdens gehaald. Zo werden er in de muziek van Stravinsky verwijzingen gestopt naar instrumentatie uit de oude muziek en net dit klinkt vernieuwend. Het is alsof Kebyart een grote boog rondom de geschiedenis plaatst en alles universeel weet te herleiden naar hun vier blaasinstrumenten.

Haydn en Schubert zijn de twee oudere componisten die niet ontsnappen aan de unieke touch van het ensemble.  Ook een speciaal voor het ensemble geschreven compositie van de jonge componist Joan Pérez-Villegas

Een verfrissend en vernieuwend geluid vol subtiele nuances. Een mooi bewijs ook welke fijnzinnige tonen men uit de saxofoon kan toveren.

LINN 691 – www.outhere-music.com  

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord