Reis rond de wereld in 80 dagen en 19 avontuurlijke klanken

by Knopskaya

De naam zegt u waarschijnlijk weinig, maar toch was de Dalmatische Franz von Suppé (1819-1895) samen met Johann Strauss Junior een van de meest toonaangevende Weense operette-componisten. Hij schreef onder anderen Das Pensionat, die schöne Galathée en Boccaccio. Het waren vooral zijn schitterende ouvertures die furore maakten. Hiernaast schreef hij ook een aanzienlijk aantal stukken voor het theater zoals o.a. Dichter und Bauer.

Franz von Suppé

In 1874 schreef hij de podiummuziek voor het spektakelstuk Die Reise um die Erde in 80 Tagen waarvan de première in het Carltheater zou doorgaan in 1875. Charles Alexander Raida voegde er een ballet aan toe.  Dat het stuk gebaseerd werd op de gelijknamige Franse roman van Jules Verne zal niemand verwonderen. Het was Verne zelf die twee jaar na het schrijven van zijn roman anticipeerde op een theaterstuk, samen met toneelschrijver Adolphe-Eugène-Philippe d’Ennery, die in totaal meer dan 200 stukken schreef. Het boek en stuk zou al vanaf 1914 filmscenaristen inspireren en dit tot op de dag van vandaag. Het was trouwens een tijd waarin er met vol optimisme over wetenschap en vooruitgang werd geschreven en gespeculeerd. Dit met grote invloed op theater, literatuur en hier zelfs muziek.

Jules Verne

Het verhaal is een klassieker. Een club vol excentriekelingen te Londen, met in het midden ontdekkingsreiziger Phileas Fogg, zijn toekomstige assistent Passepartout en geliefde Margaret. Fogg neemt de uitdaging aan om rond de wereld te reizen in 80 dagen. Ze vertrekken haast zonder bagage en gaan er van uit dat ze alles onderweg kunnen aanschaffen. Maar natuurlijk worden ze geschaduwd door een jaloerse Amerikaanse rivaal.  Ze reizen via Suez naar India. Het begin van een kleurrijk avontuur waar tijdens ze zich meermaals uit hachelijke situaties weten te redden. Negentien plaatsen en situaties worden inclusief de ouverture muzikaal in kaart gebracht.

De muziek die Von Suppé hierbij schrijft is vrolijk van aard, met een orkestrale operette inslag. Komisch bij momenten zelfs, speels en spannend. Inspiratie bij Mozarts bruid van figaro, oriëntaalse motieven. Mooie rollen vooral voor de blazers met fabelachtige partijen voor de trombones , houtblazers, een solo klarinet in dialoog met de cello die pizzicato speelt en de trompetten. Blazers en strijkers in een avontuurlijk huwelijk houden de reis spannend, trouw aan hun muzikale tijdsgeest. Uiteindelijk de overwinning met een overtuigend God save the Queen.

Een overtuigend optimistisch werk, in al zijn pracht en met volle expressie uitgevoerd door het Janáček Philharmonic Orchestra o.l.v. Dario Salvi.

NAXOS 8.574396 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord