Sublieme Bach – Herreweghe en Koopman

by Knopskaya

Een live opname uit 2003 bewijst de leidende rol van twee Bach interpretatoren uit onze tijd: Philippe Herreweghe en Ton Koopman. Beiden afkomstig uit de school van Gustav Leonhardt, hebben ze samen met hun ensembles een toonaangevende rol gespeeld in de de traditie rond het opvoeren van Bachs muziek en deze zelfs tot standaard gemaakt. Ton Koopman heeft zelfs bijna alle werk van de Thomaskantor op orgel en klavecimbel opgenomen. Ook vocaal zijn de interpretaties van beide muzikanten via de ensembles waarmee ze werkten toonaangevend.

Op deze opname hoort u Van Herreweghe als dirigent van het Collegium Vocale Gent BWV 233 uitvoeren. Voor de Missa in F majeur, BWV 233, geschreven voor hoorns, hobo’s, fagot, strijkers en basso continuo, ontleende Bach de meeste van de zes delen als bewerkingen van eerdere cantates. Het eerste deel is ontleend aan Kyrie “Christe, du Lamm Gottes” in F majeur, BWV 233a, dat mogelijk voor het eerst werd uitgevoerd op Goede Vrijdag, 6 april 1708.

Ton Koopman hoort u als dirigent en organist van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir BWV590 opvoeren, de PAstrorale in F Majeur Tönet, ihr Pauken8 Erschallet, Trompeten! Deze cantate werd geschreven ter gelegenheid van de verjaardag van MAria £Josepha van Oostenrijk, echtgenote van August III, Keurvorst van Saksen en koning van Polen. De cantate werd uitgevoerd op 8 december 1733, waarschijnlijk in het koffiehuis Zimmerman in Leipzig, waar Bach geregeld optrad met zijn Collegiulm Musicum. De cantate wordt ook wel de koninginnecantate genoemd en heeft als ondertitel Dramma per musica.

In de jaren 30 van de 18e eeuw, schreef Bach een zestal felicitatiecantates voor het hof van Saksen. Mogelijk speelde hierbij mee, dat Bach solliciteerde naar een post aan het hof van Dresden, een functie die hij overigens nooit heeft gekregen

Als bonustrack hoort u de  wereldpremière van Bachs zesde Brandenburgs Concerto o.l.v. organist, orgelbouwer en dirigent  Josef Mertin  op historische instrumenten, live uit Bachjaar 1950. Niemand minder dan Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt zijn eveneens op deze opname te horen. Niet enkel encyclopedisch, maar ook historisch absoluut een must-have voor iedere volbloed melomaan.

U ervaart het universum van Bach als iets wat de hele wereld omvat en toch onaards mooi klinkt. Een van de grootste schatten van de Westerse cultuur, ontegensprekelijk. Een universeel genot.

Early Music Log FB2311653    http://www.outhere-music.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord