Deze cd bevat drie werken van Frederik Neyrinck, huiscomponist van het Antwerpse wind ensemble I SOLISTI: Landru Suite, WILD Suite en de Idylle
De oude woorden van een tijd die komen gaat.
Landru is een theaterproductie (2021-2022) die het verhaal vertelt van de Franse seriemoordenaar Henri-Désiré Landru (1869 – 1922), vertolkt door Jan Decleir. Er is geen twijfel dat Decleir deze rol met verve vervult zoals de recensies lovend bevestigen. Het werk wordt uitgevoerd door slechts vier muzikanten en twee zangeressen: Francis Pollet (fagot), Bram Fournier (trombone), Simon Van Hoecke (trompet) en Tomonori Takeda (klarinet), Kelly Poukens (sopraan) en Jolien De Gendt (sopraan). Toch klinkt het alsof de luisteraar een veel uitgebreider orkest te horen krijgt. Dat komt door de compositie van Neyrinck die met dit werk nogmaals zijn talent voor sfeerschepping bewijst. De muziek klinkt soms onschuldig, soms dreigend, dan weer gejaagd. De luisteraar wordt ongemerkt in het verhaal getrokken met als resultaat dat hij zich ongemakkelijk voelt en begint te schuifelen op zijn stoel.
Neyrinck bereikt dit effect door alles uit de kast te halen: het gebruik van dissonanten, bijzondere effecten, stiltes, verrassende tonen, bijzondere klankkleuren en ritmewisselingen. Een vrolijk walsje en een klassieke bolero krijgen een onverwachte wending. Of de muziek wiegt je in slaap en laat je dan bruusk wakker schrikken.
Instrumentisten en zangeressen worden tot het uiterste gedwongen: de trompet en de trombone moeten schetteren of de sourdine gebruiken, de klarinet kwaakt als een eend en produceert tonen tot tegen de pijngrens van gevoelige oren.
De zangeressen sissen, laten hun stem klinken als een gordijn van voile dat zachtjes beweegt in de wind, als verloren zielen.
Ze zingen dialogen en – op het einde van de productie – een treurende opsomming van de (gekende) slachtoffers van Landru.
Uit de creatieve samenwerking van schrijver, audiomaker en regisseur Lucas Derycke en componist Frederik Neyrinck, ontstond WILD, een muzikaal theaterstuk (2020-2021). Het is een magisch-realistisch sprookje dat tot stand kwam door de impressies die Derycke opdeed tijdens zijn wandelingen door Europa en de geluidsopnames die hij daar maakte. Uitvoerders zijn Bertel Schollaert (saxofoon), Seraphine Stragier (cello) en Tom De Cock (percussie).
In de voorstelling werd tussen de auditieve fragmenten en de muziek door
de opgenomen stem van Ellis Meeusen geweven. Die stem is echter niet op de cd terechtgekomen, evenmin als de tekst in het begeleidende boekje te lezen is.
Door het wegvallen van de factor tekst ontstaat er wel een gevoel van gemis bij de luisteraar. Het werk bestaat uit acht korte impressies (met een gemiddelde duurtijd van ongeveer twee minuten) waarin de percussie een belangrijke rol krijgt toebedeeld. De luisteraar wordt meegesleept in een mystiek die geenszins rust brengt maar laat bezinnen over de verhouding tussen mens en natuur.
De cd eindigt met een live-opname die werd gemaakt tijdens het digitale Klarafestival 2021. De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer kreeg van Klarafestival en Passa Porta Festival de opdracht om een nieuwe idylle te schrijven tegen het licht van de coronacrisis; tegelijk werd Frederik Neyrinck aangesproken om daar muziek bij te schrijven. Het resultaat is De oude woorden van een tijd die komen gaat, een klankbad waarin verteller Josse De Pauw en sopraan Lore Binon de woorden laten drijven. De muzikale bezetting bestaat uit klarinet (Tomonori Takeda), fagot (Francis Pollet)en trombones (Bram Fournier en Jan Smets). De ritmische ondersteuning en stuwing die Neyrinck in het werk bracht, zorgt voor een versterking van de alexandrijnen van Pfeijffer. Af en toe lijkt de stem van De Pauw wat te verdrinken in de muziek. Daarom is het goed dat de integrale tekst in het cd-boekje werd opgenomen; een literair cadeau voor wie de cd koopt.
Er gaat nog een extra voorstelling van LANDRU door op 22 november, de voorstellingenreeks WILD start op 8 januari.
Passacaille #PAS 1106 – http://www.outhere-music.com