**** Leopold Mozart (1719-1787) ging eerder de geschiedenis in als vader van zijn wonderkind dan als componist. Een slimme zet was het van Ton Koopman, om samen met het Amsterdam Baroque Orchestra de band tussen vader en zoon te benadrukken door middel van een speciaal album.
Er werd gekozen voor composities van Leopold Mozart die geschikt zijn voor volwassenen en kinderen, leek en kenner. De Boerenbruiloft en Speelgoedsymfonie zijn met alle respect vrolijke deuntjes waar iedereen blij van wordt. Er komen ook andere instrumenten in voor dan men doorgaans gewoon is binnen onze hedendaagse beleving van de barokmuziek. Zo horen we een kwartelfluitje, een psalterium (klein harpje) en zelfs doedelzak. Dat maakt deze cd toch wel een beetje tot historisch document waarbij men ook de klanken van het gewone volk van toen eens kan ervaren.
Tussen de Boerenbruiloft en de Speelgoedsymfonie –Cassatio ex G in werden drie composities van de jonge Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) toegevoegd. Door de composities van de jonge zoon tussen die van de vader te plaatsen, kan men een bepaalde evolutie horen. Men ervaart toch wel een zekere basis die zoon Wolfgang van vader Leopold erfde, net zoals het gros van de muzikanten de zaadjes van hun leermeester meedragen in hun eigen muzikale prestaties. Men hoort bij de jonge Wolfgang reeds na enkele beginakkoorden een veel verfijndere notenstructuur waarin men de latere Mozart reeds sterk aanwezig is.
Vooral de keuze voor de Twaalf Variaties in C op Ah, vous dirai-je maman K265 is verfrissend en tegelijk confronterend. Leken kennen het liedje als Als twee eendjes wandelen gaan. De compositie begint een beetje als het kinderliedje, maar evolueert in een spel van eenvoudige vervoering. En zo bepaalde de jonge Mozart het geluid van onze eigen jeugd.
Prachtige geluidsopname, samenspel muzikaal perfect in orde met nadruk op de Stein pianoforte uit 1803, bespeeld door Tini Mathot .
Cover bijpassend, Soldaten dansend in de kroeg van Hans Ulrich Franck (1595-1675). Kleine opmerking toch wel over het boekje; het is bijzonder spijtig dat het boekje bij zo’n mooi album – opgenomen in onze Lage Landen – drietalig is maar zonder Nederlands. Vooral omdat dit album het neusje van de zalm is om mensen bij muziek te betrekken, is het spijtig dat niet iedereen toegang heeft tot de toelichting erbij.
- WAT: Leopold & Wolfgang Amadeus Mozart – Peasant Wedding and Toy Symphony – Symphony 1 K16
- WIE: Ton Koopman, Amsterdam Baroque Orchestra
- UITGAVE: A&R Challenge – CC72266