Het Nederlandse Osiris Trio staat al drie decennia lang garant voor kwaliteit van Nederlandse bodem. Op deze cd van het Label Etcetera brengen zij samen met de stem van Gerrie de Vries werk van vier componisten van hun eigen bodem dat bovendien speciaal op hun muzikale lijf werd gecomponeerd.
Modern Klassiek
Het album klinkt experimenteel, maar toch gaat er iets oerouds en aards van uit – vier componisten, vier elementen, één noemer.
Bob Zimmerman, Diderik Wagenaar, Oene van Geel en Klaas de Vries raakten elk een aspekt aan, waarbij men op impressionistische schaal in een veelvoud van beelden kan duiken.
Wijsheid
Bob Zimmerman (1948) gebruikte een tekst over de Feniciërs als basis. Daarbij laat hij de luisteraar onderzoeken of het nu vijf of zes kleine bewegingen zijn, zoals de titel het ook aankondigt- Cinq ou six Bagatelles Brillantes. De nadruk ligt op virtuositeit met daarin de verwijzing naar de bedrijvigheid en kennis binnen een oude beschaving.
Merging
Oene van Geel (1973) liet zich als kind van zijn generatie gelden door niet onder stoelen of banken te steken dat hij zich door de Britse band Radiohead liet inspireren – nothing creepy about that. Hij mengt dit vlot met elementen uit de Japanse Koto-traditie.
Akhnaton I mag dan wel in de eerste plaats Egyptisch klinken, de componist speelt met ritmes uit alle windrichtingen en weeft er vlotjes patronen uit voor piano, viool en cello . Zo kunt u ook balkansounds waarnemen. Wiskunde klonk nog nooit zo natuurlijk.
Twintig maal duizend herfsten
Klaas de Vries (1944) liet zich inspireren door de roman The Thousand autumns of Jacob de Zoet, geschreven door David Mitchell. Mitchell was librettist bij de Vries’ opera Wake. Het boek geeft een beeld van het Japan van de zeventiende en achttiende eeuw, elementen die de basis vormden voor deze reeks van 20 korte taferelen. Er is plaats voor geweld, speelsheid, weelde en melancholie.
Herontdekken
Diderik Wagenaar (1946) grijpt met zijn compositie Azulejos terug naar klassieke patronen binnen de muziek die hij zelf herinterpreteert door het zoeken naar inventies – vijf bewegingen: barcarolle, canon, mars, wals en toccata. Hij verzoent hierbij stijlen, periodes en zelfs tonaliteit met atonaliteit. Centraal staat hierbij de piano. Het lijkt allemaal erg ingewikkeld, het beste is uw oor zelf het werk te laten doen en er van te genieten dingen te ontdekken en te herontdekken.
U ontdekte de Nederlandse hedendaagse componisten nog niet, heeft oor naar ontdekking en onderzoek? Dan is deze schijf beslist iets voor u.
Etcetera 2018 KTC1619 – 21,50 euro
https://www.etcetera-records.com