Een zalig album is het om in de handen te krijgen. Vier schapen die u aankijken alsof u de domme bent die het allemaal niet beseft. Doe daar nog een titel bij die u nog meer in de war brengt. Wanneer u het album in de speler stopt, hoort u zelfs blatende schapen. U kunt zich niet meer houden en doet het boekje open. Daar staan ze dan te blinken, vier goedlachse jonge vrouwen met bruin haar. Een sopraan, een mezzo, een gamba-speelster (dessus en basse de viole om exacter te zijn) en een luitiste (aartsluit).
U voelt het al komen, een album vol herdersmuziek, of tenminste in het thema van. Er werd gekozen voor blije liederen uit de zestiende en zeventiende eeuw, waarbij u zich telkens in een of ander idyllisch landschap waant, omgeven door guitige knappe jonge vrouwenstemmen. Nu, een Brunette is eigenlijk een woord met dubbele bodem, maar binnen een fijne woordspeling wat dit album betreft. Brunettes is een verzamelnaam voor lieve, tedere hoofse liederen met poëtische inslag uit de late renaissance-begin barok, voor het eerst gezien in de publicaties van Christophe Ballard (1703).
Het waren liederen die gebruikt werden om gezongen te worden voor en door de barokke aristocratie in Frankrijk. Het rurale karakter verschuift zich soms richting mythologie – als een soort van tuin van eden gegeven waarbinnen plaats is voor Griekse oudheid. Deze thema’s komen dan ook geregeld terug. Arcadische herders samen met dorpelingen, stervelingen en schapen… het gaf de aristocratie soms een verheven gevoel, wat door de Franse verlichte denkers zoals Voltaire toch wel werd veroordeeld.
De Brunettes waren toch wel complexer van aard dan ze vederlicht klinken. De complexiteit werd vaak over de jaren aan de context aangepast en lijnen werden toegevoegd of veranderd om herhaling te voorkomen. anonieme componisten, te ontdekken componisten, vrouwelijke componisten – Elisabeth Jacquet de la Guerre en gekende componisten – J.P. Rameau.
Nu, al die politiek is voorbij en u kunt we savoureren als een zonnig iets, een vrolijke CD in uw speler, door heel goedgezinde professionele muzikanten. Les Kapsber’Girls verkennen samen het jonge barokrepertoire en de oude muziek, waarbij ze sinds 2015 steeds op zoek gaan naar nieuwe invalshoeken. Kleur en vitaliteit zijn hun handelsmerk, dat al vele festivals mocht opfleuren.
Alpha Classics Alpha 761 – http://www.outhere-music.com