Voyage – De ziel van de reizende muzikant spreekt

by Knopskaya

Celliste Christine J. Lee neemt u mee op reis en daar bij verzoekt ze u om uw eigen roots even opzij te kruipen om andere muzikale roots en invloeden in u te kunnen opnemen en savoureren. Het wordt geen idyllische reis vol postkaart-vergezichten, maar een queeste die ingevuld wordt door  componisten Samuel Barber, Eugéne Ysaÿe, Elliott Carter en Baek Go San, aangevuld door werk van chansonnier Jacques Brel. Ze laat zichzelf begeleiden door pianist Henry Kramer. Beiden waren ze een aantal jaar terug laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd.

Invloeden en zoektochten
De Belgische componist Eugéne Ysaÿe (1858-1931)  reisde veel tussen Europa, Rusland en der Verenigde Staten, waar hij ook een vijftal jaar zou gaan wonen. Hij zag muziek vooral als een middel van uiting, als een taal. Zijn Méditation  begon hij te schrijven tijdens zijn tweede verblijf in de VS. De compositie heeft een nostalgische Brahms-stempel, met sterke Duitse expressionistische invloeden. Hij had weinig compositietraining genoten, hetgeen hem een grote vrijheid bood waardoor hij een heel eigen muziektaal kon ontwikkelen, die ook terugkeert in zijn Légende Norvégienne, zijn polonaises en Mazurka’s.

Samuel Barber  (1910-1981) werd in de USA geconfronteerd met de avant-garde en besliste terug te kijken om vooruit te komen. Ook hij greep voor zijn cellosonate terug naar Brahms. Ondanks hij gebruik maakte van harmonieën en het tonale naar voor schoof, vecht hij met het extreme. Romantiek met een gevoel van op wandel gaan door de storm en genieten. Vooral dat gevoel komt heel mooi naar boven op dit album. U voelt zich gedreven en net dat is het wat we nodig hebben na al die maanden thuiswerken en beperkt zijn in onze mogelijkheden; alles opnieuw ontdekken.

Elliott Carter (19082012), student van Nadia Boulanger, zag zijn avant-garde muziek eerder in de vorm van ritmes en patronen. Hij liet zich vooral beïnvloeden door klanken uit het (Nabije) Oosten waarbij dynamieken ontstaan en waar atonaliteit  gewennig inkruipt.

Queeste
Dit album brengt de diepste gevoelens naar boven die leven tussen werelden en werelddelen. Gevoelens van verbazing, van afscheid, van twijfels en troost die zo erg aanwezig zijn in het leven van muzikanten van toen en nu. Zelf reist ze ook vaak tussen België, Amerika en thuisland Korea en kan zich daardoor de gevoelens van de componisten zeer eigen maken. Voor de Amerikaans pianist Henry Kramer is het niet anders.

Arirang van Baek Go San vertelt zelfs letterlijk het vertrek-verhaal. Bij Brel hoeven we u helemaal geen tekening meer te maken…

Een portret van het leven van de reizende muzikant, een queeste naar zijn ziel en leefwereld en een uitnodiging als luisteraar om die samen met de diepe klanken van de cello op te nemen en te delen. Gedrevenheid, storm en ontroering nemen u mee.

Voyage – Christine J. Lee, Henry Kramer – Fuga Libera & Queen Elisabeth Music Chapel

http://www.outhere-music.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord