Wandelen door de Gouden eeuw

by Knopskaya

Alon Sariel kwam in de Belgische muziekscène terecht toen hij een paar jaar terug zijn album Telemandolin lanceerde. Naast mandolinist, is Sariel ook een regelrechte krak als dirigent, luitist en in het bespelen van tokkelinstrumenten uit de tijd van de oude muziek. Zo bracht hij recent zijn nieuwe album Rembrandt! uit, dat volledig in het teken staat van de luitmuziek staat uit de Lage Landen tijdens de Gouden Eeuw.

Het is inderdaad een totaal ander gegeven dan het vorige album, en toch weer niet. Alon Sariel laat de muziek spreken door er de tijdgeest van aan te voelen. Zoals hij de bloemenliefhebber in Georg Philip Teleman naar voor bracht via zijn muziek, laat hij de luisteraar op dit album de sfeer van die gouden jaren aanvoelen via de schilderijen van Rembrandt van Rijn.

Balans
Er werd een selectie gemaakt uit werken van onder andere Jacob van Eyck, Jan Pieterszoon Sweelinck, Constantijn Huygens en andere zestiende en zeventiende eeuwse componisten. Alon Sariel wordt ook bij dit album begeleid door het Concerto Foscari, een internationaal jong en fris ensemble, gespecialiseerd in het interpreteren en uitvoeren van de oude muziek. De meeste arrangementen werden tot stand gebracht door de luitist zelf.  Het prachtige aan de bewerkingen is, dat Sariel voor een mooie balans tussen de instrumenten zorgde. Wie denkt een puur luit-album te horen, is eraan voor de moeite. De titel zegt alles, Rembrandt moet je zoeken in het geheel. Het is net zoals in zijn schilderijen, en net dat gegeven maakt de hommage compleet.

Toch is er ook aandacht voor de rol van de luit op zich. De luit, als hoofs instrument om aubades te brengen en jonkvrouwen te bezingen, als muzikaal symbool van optimisme en welvaart van de periode.

Wandeling
De Gouden Eeuw, was dus dé periode van welvaart voor onze steden. De handel, kunst en cultuur bloeiden als nooit tevoren. En net dat is te horen, wanneer u Rembrandt! beluistert. Het lijkt alsof u door het Amsterdam van toen wandelt, waar u schilders en muzikanten aan het werk ziet. U kunt er zich trouwens enkel maar goed weer bij voorstellen. Ondanks de muziek een ingetogen en rustgevend karakter heeft en ook zo wordt gespeeld, voelt men via de stuwing en versierselen een positieve boodschap, de Gouden eeuw in alle klankkleuren van weleer. U hoeft zich dus niet te haasten tijdens die heerlijke wandeling. En wie weet, bent u wel die jonkvrouw die uit haar raam op het hele gebeuren neerkijkt, en heerlijk wordt bezongen.

Geniet!

http://www.vkjk.de
http://www.alon-sariel.com
http://www.concerto-foscari.de

VKJK 1901 – 2019 – 66:35

 

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord