Zweedse kinderliedjes die zo leuk zijn dat je ze stiekem niet hoeft te begrijpen

by Knopskaya

Fijne ritmes, hoge stemmetjes afgewisseld met heel normale grote mensenstemmen. Melodieën die je herkent en liedjes die je nog nooit hoorde. Er viel een feelgood-CD in onze bus waar volwassenen ook gewoonweg heel blij van worden. Het is geen klassiek en ook al geen pop, maar wel heel pretentieloos. Label BIS weet de Scandinavische ziel op de halve wereld los te laten in een schijfje.

Voor veertig plussers is het gewoon een zaligheid om dat beetje jeugdreeks van toen te horen. Kinderen herkennen dan weer simpele wijsjes zoals Broeder Jacob of The wheels of the bus go round and round. We wilden zoeken wat er achter zoveel moois zat, maar het boekje verraste ons. Geen woord Engels. En eigenlijk zat daar de fijne uitdaging in. Het tekstboekje is als een ontdekkingsreis in een verre taal en dan nog weergegeven in een heel fijn lettertype. Alles is speels. Soms hoor je wat Latijns Amerikaanse ritmes, maar de engelenstemmetjes die echt zo koor-eigen zijn zitten er ook tussen. Spelletjes zoals kanon worden onmiddellijk duidelijk. Heel het gezin kan meedoen en al doende Zweeds leren of tenminste meedreunen. Of misschien wel wat voor de jeugdbeweging?

Verantwoordelijke voor al dit moois is Adolf Fredriks, die samen met zijn band en zangstudenten plezier maakt op niveau. Of toch niet? Google helpt ons verder. Adolf Fredriks blijkt zowat de Rudolf Steiner van het muziekonderwijs geweest te zijn, dan? Nee, Adolf Fredrik was koning van Zweden tijdens de achttiende eeuw. Hij was slechts een pion volgens velen, maar toch was er een mooi stabiel evenwicht tijdens zijn regeerperiode. Iets waar de Adolf Fredriks school voor pleit. Middelbare schoolstudenten krijgen er in Stockholm een opleiding die naast studeren volledig in het teken staat van koorzang.

BIS2564 – http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord