40 jaar ILSA gevierd in het Antwerpse Provinciegebouw

by Knopskaya

Tekst: Wilfried Westerlinck

De Provincie Antwerpen organiseert al 40 jaar lang een wat merkwaardige opleiding in Boom als onderdeel van de Provinciale Technische Scholen (PTS.) Het is ook zowat de enige school in de ganse Benelux die deze opleiding aanbiedt.
De International Lutherie School Antwerp – afgekort ILSA, werd, om die verjaardag te vieren, ontvangen in het Provinciehuis  van Antwerpen. Een ontvangst die zij vierde met een presentatieconcert met de klinkende resultaten van de noeste arbeid van de afstuderende bouwers van gitaren, violen en celli.
In zijn inleidend welkomstwoord kondigde Luk Lemmens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en bevoegd voor het onderwijs, trots aan dat deze afdeling zal verhuizen naar hartje Antwerpen, zodat ze zich beter kunnen integreren met de andere artistieke opleidingen en activiteiten die in de stad hun plek  gevonden hebben: het conservatorium, de balletschool, toneelopleiding, opera en zo meer. Dank zij de verhuis van Boom naar Antwerpen zal in elk geval ook de culturele blik van de studenten verruimen die van heinde en verre  deze opleiding komen volgen. Zo zijn er studenten uit Nederland, Finland, Litouwen, en blijkbaar is er voor komend academiejaar zelf s een aanvraag uit Alaska…..
De jaarlijkse beoordelingen door een jury bevestigen de hoge kwaliteit van een driejarige opleiding en dus ook van de afgeleverde instrumenten.
Het fiere opleidingshoofd Johan Hertogs  leidde het eerste deel van het concert in waarbij de nieuwgebouwde  gitaren centraal stonden. Het gitarenduo Robert Denies en Patrizio Perucchi presenteerde in een afwisselend programma de pas afgeleverde instrumenten in muziek van Albeniz, De Falla, en enkele Cubaanse en  Zuid-Amerikaanse componisten en bracht ook een mooie versie van de Pavane van Maurice Ravel voor twee gitaren. Een dankbaar en enthousiast applaus was hun deel.
Het tweede deel werd ingeleid door Erik Buys, gerenommeerd  luthier van strijkinstrumenten en restaurateur binnen de 17 en 18de eeuwse  Noord-Italiaanse tradities.
Hiervoor  had men twee schitterende solisten kunnen strikken. Tatiana Samouil, viool en Justus Grimm, cello  bespeelden met plezier en gemak ieder de vijf nieuw gebouwde instrumenten. Ze deden dat in muziek van Vivaldi, Jongen, Gliere en Händel/Halvorson.  Ze deden dat met zo een panache en wisten ook de jonge bouwers in het daglicht te stellen, dat ze getrakteerd werden op een oorverdovend applaus .
Deze opbeurende en feestelijke avond werd afgesloten met een leuke en prettige receptie  verzorgd door het PIVA !

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord