Alon Sariel zagen we in het voorjaar nog de revue passeren met zijn album Rembrandt!, boordevol luitmuziek uit de periode van Rembrandt van Rijn. Wat de muzikant zo mooi typeert, is zijn gevoel voor esthetiek, hetgeen hij telkens weer op voortreffelijke wijze weet te binden aan het beeld rond de componist wiens muziek hij uitvoert of aan het thema van zijn album.
De tijd van de inmiddels 350 jaar geleden overleden Rembrandt van Rijn was nogal dubbelzinnig. De economie bloeide terwijl de Spaanse invasie voor bloeddorstige neventaferelen zorgde. Het was een tijd van uiteenlopende emoties. Net daarom is de luit het uitgelezen instrument om balans te brengen in de gebeurtenissen. Het instrument werd trouwens vaak in afbeeldingen gebruikt om naast erotiek ook een toestand van harmonie uit te beelden. En zo ook klinkt de muziek.
Alon Sariel bracht een reeks huiskamerconcerten in besloten kring voor de cultuurminnende vereniging Musica et Poetica Voorkempen. Wij bezochten het voorlaatste concert en konden van de gastvrijheid van muzikanten en leden rekenen. Samen met Fredrik Hildebrand – lid van Concerto Foscari en eveneens te horen op het album- op de viola da gamba bracht het duo een uiteenlopend programma waarin ze composities met mekaar verweefden om de sfeer optimaal te kunnen zetten. Stukken van o.a. Constantijn Huyghens, Johannes Schenck, Carel Hacquart werden afgewisseld met een innemende versie van het anonieme maar steeds populaire Greensleeves. Naast een mooie wandeling door een stad vol kunst, werd het publiek ook meegevoerd naar dromerige sferen en verre landen.
Rembrandt van Rijn had grote interesse voor de Oriënt. Dat was te merken aan de tulbanden die hij in zijn schilderijen gebruikte. Ook dat wilden Sariel en Hildebrand muzikaal benadrukken. Fredrik Hildebrand introduceerde hiertoe een modern snaarinstrument met vier snaren aan de buitenkant, met daartegenover vier resonerende snaren – de Tarhu. Het instrument wordt meestal gebruikt om klanken uit het Nabije Oosten te reproduceren en kruidde de sfeer bijgevolg naar believen.
Leden van Concerto Foscari aan de slag zien, blijft steeds een boeiende gebeurtenis. Hou hun kalender in het oog, zodat u er ook spoedig van kunt genieten: http://www.concerto-foscari
Meer info: http://www.aulos.be
Gezien: September 2019