De vioolverzen van Art4Refugees Antwerpen

by Knopskaya

Een oproep via de sociale media trok mijn aandacht. Een Syrische violist zou een concert geven ergens in Antwerpen. Met een persoonlijke achtergrond binnen de oriëntalistiek was dit dus gefundenes Fressen voor ondergetekende. Het feit dat enkel de datum, maar niet de plaats onmiddellijk werd bekendgemaakt, was een extra teaser.

De Levant heeft een sterke klassieke muzikale achtergrond, die vaak vergeten of verloochend wordt. Het Arabisch heeft ook een niet-religieuze sterke poëtisch-literaire traditie, die eveneens naar de achtergrond wordt verdrongen. Vaak krijg ik uitnodigingen voor concerten met de zijderoute als centraal thema. Vaak zijn dit heel mooie recitals, maar nooit heb ik terug de weemoed mogen voelen die ikzelf in de Levant ervoer.

Tot gisterenavond… Salah Jaradeh, een jonge Syriër die van België zijn nieuwe thuishaven maakte, maakte alles goed. Ik zag hem zijn elektrische viool uit de hoes halen en dacht even van oei. Mijn onterechte vooringenomenheid maakte snel plaats voor nostalgie. Die jongeman toverde gewoon zijn geboorteland uit zijn viool. Weemoed, gemixt met een haast perfecte sonoriteit. Ik moest absoluut weten waar hij dit geleerd had, dit was authentiek. Het antwoord verbaasde me nog sterker. Ik heb alles zelf geleerd, vijf jaar geleden begon ik. Ik improviseer ook alles, maar beperk me bewust tot oosterse muziek.

De jongeman begeleidde Mohamed Sultan, een jonge dichter die afwisselend in het Nederlands en Arabisch zijn gedichten voordroeg. Jaradeh improviseerde ter plekke. Ieder gevoel kon hij vastleggen, op ritme, intensiteit en conform het sentiment van de gedichten. En dat is nu de kunst van de klassieke oosterse muziek. Ook in de dans is het zo. Een goede oriëntaalse danseres schenkt door haar beweging het ritme aan de muzikanten en zij geven de muziek terug. Mohamed Sultan reikte de poëzie aan, Salah Jaradeh gaf de muziek terug. Zo werd alles één van vorm en emotie.

Art4Refugees verkocht tijdens deze eerste Art4Refugees de werken van de Iraanse kunstenaar Haidar voor een richtprijs tussen de 75,- en de 125,- euro. Voor meer informatie hierover kunt u nog steeds terecht bij organisator Albrecht Wauters – art4refugeesantwerp@gmail.com. De kunstwerken geven snippers weer uit een ontheemd bestaan. Kenmerkend is dat ze geen pretentie bevatten, noch schroom.

Culturele centra overal ten lande: boeken, deze levenskunstenaars. Ze zullen u niet teleurstellen.


  • WAT: Art4Refugees
  • WIE: Salah Jaradeh, Mohamed Sultan
  • WAAR: Antwerpen
  • WANNEER: 10 maart 2017

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord