Ensor Strijkkwartet en Jan Decleir vol pathos op Antwerps Middagconcert

Er was eens... Beethoven

by Knopskaya

Het Ensor Strijkkwartet werd in 1990 opgericht. Als jong ensemble werden zij al snel opgemerkt door het vermaarde Melos Strijkkwartet uit Stuttgart, dat hen verder begeleidde in hun carrière. Daarnaast vervolmaakte het Ensor Strijkkwartet zich nog bij het Clevelandkwartet en het Emersonkwartet. Het repertoire van de Ensors bestrijkt de gehele kwartetliteratuur. Zo brachten zij integrale uitvoeringen van de strijkkwartetten van Beethoven, Brahms, Schubert en Sjostakovitsj . Daarnaast schuwt het ensemble de hedendaagse muziek niet. Het Ensor Strijkkwartet werkt regelmatig samen met gerenommeerde musici als Roel Dieltiens, Frank Braley, Raphaella Smits en met schrijvers en acteurs als Jan Decleir, Josse De Pauw en Dimitri Verhulst. Ook op de internationale podia heeft het Ensor Strijkkwartet een stevige reputatie verworven, met onder meer optredens in het Concertgebouw te Amsterdam, het Beethoven-Haus te Bonn en het Théâtre de la Ville te Parijs, en concertreizen door Nederland (met Hugo Claus), Italië, Zwitserland en Frankrijk. Op CD is het kwartet te beluisteren in werk van onder meer Ludwig van Beethoven, Joseph Hayden, Jan Blockx, Flor Alpaerts, Marinus De Jong, Henri Vieuxtemps en César Franck.Op verzoek van Het Ensor Strijkkwartet schreef Dimitri Verhulst in 2009 zeven korte verhalen geïnspireerd op de zeven laatste zinnen van Christus aan het kruis én op de kwartetten ‘Die Sieben Letzten Worte’ van Joseph Haydn. Dit project resulteerde in een juweel van een lees- en luisterboek, een beklijvende dialoog Haydn – Verhulst (uitg.
Contact Nederland).

In 2014 toerde het kwartet, opnieuw met Dimitri Verhulst, met ‘De dood en het meisje’ van F. Schubert. Ook het project ‘Les Vendredis’ met meesterverteller Jan Decleir, waarin Russische literatuur en muziek worden gecombineerd, werd door de Belgische pers lovend onthaald.

Naar aanleiding van het Beethoven jaar 2020 bouwt het Ensor Strijkkwartet aan de nieuwe voorstelling ‘Er was eens …Beethoven! Het kwartet speelt hoogtepunten uit het imposante kwartet-oeuvre van Beethoven en combineert dit met een keuze uit de literaire wereld van het sprookje. Net zoals Beethoven vertellen sprookjes verhalen waarbij de fantasie, verwondering , verrassing en dramatiek wezenlijke kenmerken zijn. Jan Decleir (1946) speelde vele rollen en karakters in theater en film in binnen- en buitenland en werd daarvoor gelauwerd met prijzen en onderscheidingen van Utrecht tot Shanghai. Hij speelde hoofdrollen in twee Oscarwinnende films, een derde film werd genomineerd door dezelfde academie. Gedurende vijf seizoenen was hij verbonden aan de KNS Antwerpen. Hij was mede-oprichter van de Internationale Nieuwe Scène in 1972. Bij de Blauwe Maandag Compagnie was hij vele jaren artist in residence, waar hij onder andere Risjaar Modderfokker den Derde speelde in de legendarische voorstelling ‘Ten Oorlog’. Tien jaar was hij artistiek leider van Studio Herman Teirlinck. Hij is sinds de oprichting lid van de Academie Thomas-Robert Bugeaud de la Piconnerie, Duc d’Isley. Jan Decleir is laureaat van de Prijs voor algemene verdienste van de Vlaamse regering en Doctor Honoris Causa aan de universiteit van Antwerpen. Van de leden van het toneelgezelschap Olympique Dramatique kreeg hij de eretitel Jacosaurus Rex. Zijn beeldend werk is tentoongesteld op exposities in Nederland, België en Japan.

Programma
“Er was eens … Beethoven!”
(1770 – 1827)
Opus 18 n° 4 – Andante scherzo quasi allegretto
“De Rijke zwerver “- Intermezzo – fragment opus 131
Opus 18 n°1 – Allegro con brio
“Het voorbeeldig meisje”
Opus 18 n° 1 Adagio
Opus 74 – Presto + Allegretto con Variazione (Thema)
“Sprookje “
”Over Tureluren, Futen en Grutto’s
Opus 59 n°1 – Adagio molto e mesto

Gezien op 6 mei 2022, AMUZ, Antwerpen

Ensor strijkkwartet
Eric Robberecht, viool
Francis Reusens, viool
Frans Vos, altviool
Steven Caeyers, cello

Volgend Middagconcert

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord