In de kamer met Scalda

by Knopskaya

Tijdens het jongste middagconcert in AMUZ kon het publiek dankzij de puike prestatie van het Scalda Ensemble kennismaken met twee verschillende werken die verwant zijn met enerzijds de vroege en anderzijds de meer geëvolueerde kamermuziek uit de late achttiende en negentiende eeuw.

Scalda bestaat uit vier muzikanten uit verschillende windstreken die elk verbonden zijn aan het Antwerp Symphony Orchestra. Orsolya Horvath (Hongarije) is sinds 2013 aanvoerder van beide violen, een functie die ze met volle overgave zichtbaar heeft overgedragen op Scalda trouwens. Ayako Ochi (Japan) studeerde in Japan en Duitsland en is aangesteld als aanvoerster van de altviolensectie. Dieter Schützhoff (Duitsland) doceerde kamermuziek in Freiburg en is cellist binnen het orkest. Yutaka Oya (Japan) treedt als pianist geregeld op met het Antwerp Symphony Orchestra. Dit vooral met betrekking tot de kamermuziek.

Het eerste deel van het concert bestond uit het Pianokwartet nr. 2 in D, WoO 36 van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Beethoven schreef tijdens zijn leven slechts zeven pianokwartetten, overwegend vroege werken. Dit kon men onmiddellijk horen tijdens de eerste van de drie bewegingen die nog nauw aansluit bij het classicisme. Dit onder invloed van zijn toenmalig leermeester Christian Neefe (1748-1798). Neefe was autodidact, hetgeen tot meningsverschillen tussen beide componisten heeft geleid met een breuk tot gevolg.

Klankmoedigheid troef tijdens het tweede deel van het middagconcert tijdens de opvoering van het Pianokwartet nr. 2 in g opus 45 van Gabriël Fauré (1845-1924). De vier bewegingen werden gespeeld met een mooie stuwing die een gezonde portie weemoed met zich meebracht. Tegelijkertijd is het een genereus werk, dat een zeker warmte met zich meebrengt. Het zou gecomponeerd zijn rond 1885, vlak nadat Fauré een compositiewedstrijd had gewonnen. Sommigen vergelijken het aan het werk van César Franck. Toch is het minder dramatisch en kan het bijgevolg als kamermuziek echt te worden gesavoureerd – wat hier trouwens helemaal het geval was.

De middagconcerten in Amuz zijn mediapartner van Klassiek Centraal.

De volledige programmering – alsook van de zomerconcerten voor jong talent (Classic Young Masters) – kunt u hier terugvinden.


  • WAT: Middagconcert AMUZ
  • WIE: Scalda Ensemble
  • WAAR: AMUZ, Antwerpen
  • WANNEER: 25 mei 2018
  • Foto: m.t.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord