Intiem recital: Svenja Van Driessche en Tom Hermans

by Knopskaya

Svenja Van Driessche is jong en vastberaden. Ze begon op eigen initiatief met haar vioolstudie toen ze acht jaar oud was. Haar volharding bracht haar overal ter wereld. Aan de KULeuven mag ze zich zelfs Musician in Residence noemen. Haar volgende missie is de Koningin Elisabeth Wedstrijd.

Op piano werd ze voor het concert – georganiseerd door Sinfonia Heist, Gouden Label Laureaat van afgelopen editie – in de Heilig Hart kerk te Heist-op-den-Berg begeleid door pianist Tom Hermans. Voor Hermans begon alles aan de muziekacademie ter plaatse. Na zijn studies bij Eliane Rodrigues en het winnen van meerdere prijzen – maar liefst twee maal de Durletprijs – keerde hij als docent naar zijn thuishaven terug, klaar om een nieuwe generatie jonge pianisten op te leiden aan de Heistse academie.

Precisie en controle

Het concert werd aangevangen met de Sonate nr. 9 opus 47, beter gekend als de Kreuzersonate van Ludwig van Beethoven. Hierbij werd vooral de precisie op de kaart gezet waarmee Van Driessche speelt. Geen overdreven handgebaren, enkel correcte muzikaliteit en mooi samenspel met haar begeleider. De Sonate nr. 2 van Maurice Ravel in drie bewegingen was vooral boeiend omwille van de moeilijke pizzicato, een spel van snelheid waarbij de melodie correct moet aangehouden worden.

Heldentocht

Opmerkelijk was de keuze van het derde stuk, namelijk een Sonate van César Franck in vier bewegingen. Wanneer jonge muzikanten deze toch moeilijk te begrijpen muziek kiezen en ze ook correct kunnen interpreteren is dat een sterk staaltje inzicht. De composities van Franck lijken misschien heel af en toe eens dromerig en zweverig, net zoals bij bvb. Wagner alles magisch door mekaar vloeit. Maar net daar ligt de basis voor de verweving van zoveel diepzinnige patronen. Zo is er de schets van het landschap, gespeeld door de piano – de zoektocht wordt door de viool verteld. De viool wordt dus eigenlijk het zoekende element dat door het onherbergzame van de piano zwerft. Dit haast mystieke element kwam mooi naar voor. Moeilijke volhardende klanken, laatste loodjes en bevrijdende tonen. Mooi. De heldentocht van Svenja Van Driessche naar KEW, wie weet?


  • WAT: Muziek Intiem Recital
  • WIE: Svenja Van Driessche, Tom Hermans
  • WAAR: Heilig Hart kerk, Heist-op-den-Berg
  • WANNEER: 15 okober 2017
  • Foto: © Sinfonia Heist

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord