Middagconcert met topsfeer tussen blazers en strijkers van het Antwerp Symphony Orchestra

by Knopskaya

Het middagconcert in Amuz van 18 november was een sprankelende gebeurtenis met grootse kamermuziek. De musici spelen heerlijk samen, waar men ook kan gneieten van de solistische eigenschappen van elk van deze muzikanten.

Een grotere groep musici die zonder dirigent musiceerde en waarbinnen er een fijne communicatie waar te nemen was. Lisanne Soeterbroek, concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra en Nele Delafontaine, klarinet solo van datzelfde orkest deden de inleiding op vrolijke en interessant informatieve wijze.

Edith Van Dyck
Edith Van Dyck studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen, het Brabants Conservatorium in Tilburg en aan de Royal Academy of Music in Londen. Sinds 2009 is ze fluit solo bij het Antwerp Symphony Orchestra. Samen met haar moeder en pianiste Helene Luyten vormt ze een vast duo. In 2015 werd haar eerste CD uitgebracht onder het label Et’Cetera die bekroond werd met een 10 door het muziekmagazine Luister. In datzelfde jaar speelde ze als soliste het Fluitconcerto van Nielsen met het Antwerp Symphony Orchestra. Ze was te gast bij het Storioni Festival, het Arbanassi Summer Music festival en de Accademia delle Crete Senesi. Edith werd laureaat van de Belfius Classics wedstrijd, de Nationale Wedstrijd voor Fluit Lions Club Belgium, de Nationale Wedstrijd voor Fluit in Opwijk en het Fontys Concours voor jong talent in Tilburg. Aan de Royal  Academy won ze de J&J Brough Flute Prize en de Chris Taylor Flute Award. Edith was gedurende negen jaar hoofdvakdocent aan het conservatorium van Tilburg.

Eric Speller
Na zijn studies hobo bij Claude Maisonneuve aan het conservatorium van Rueil-Malmaison vervolgde Eric Speller zijn muzikale vorming bij Jean-Christophe Gayot en Guy Laroche aan het Conservatoire National Supérieur de Musique van Lyon, waar hij een eerste prijs behaalde met unanimiteit. Hij werd daarna leerling in de klas van Maurice Bourgue aan het Conservatoire Supérieur van Genève waar hij in 1995 Le Prix de Perfectionnement behaalde. Hetzelfde jaar werd hij lid van het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo waar hij drie jaar lang co-solist hobo was. Eric Speller trad op als solist met het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, L’Orchestra di Padova e del Veneto, Antwerp Symphony Orchestra en diverse andere ensembles in Europa, Japan, China en Hongkong, onder de leiding van o.a. Marek Janowski, Philippe Herreweghe, Yutaka Sado,Michael Schönwandt, Fabio Biondi en Lothar Zagrosek. Met het Orchestre de Chambre
d’Auvergne heeft hij Les Chants d’Auvergne van Canteloube opgenomen. Eric wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven in Frankrijk, België, Spanje, Zwitserland, Hongkong, Macau, Zuid-Korea, USA, Japan, Australië en Vietnam. Van 2001 tot 2003 was hij leraar hobo aan het conservatorium van Antwerpen, van 2004 tot 2010 was hij professor aan het IMEP in Namen en sinds 2011 is hij professor aan het conservatorium van Brussel. Sinds 1997 is Eric Speller eerste hoboïst van het Antwerp Symphony Orchestra.

Nele Delafonteyne
Nele Delafonteyne studeerde aan het conservatorium van Antwerpen bij Walter Boeykens, Ivo Lybeert en Raymond Dils. In 2003 behaalde ze het diploma voor klarinet en kamermuziek met grote onderscheiding. In Londen vervolmaakte ze zich bij Andrew Marriner, soloklarinettist bij het London Symphony Orchestra. Aanvullende artistieke inspiratie vond Nele in masterclasses bij Sabine Meyer, Pascal Moragues en Sjef Douwes. Sinds september 2011 is Nele soloklarinettiste bij het Antwerp Symphony Orchestra en sinds september 2015 is ze guest principal bij het orkest van het Londense Royal Opera
House. Ze is regelmatig te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en van 2003 tot 2005 was Nele soloklarinettiste bij het European Union Youth Orchestra en speelde ze onder de leiding van Bernard Haitink, Sir John Eliot Gardiner, Lorin Maazel en Vladimir Asjkenazi.

Juan Ruiz Bandoux
Juan Ruiz Bandoux begon zijn muzikale studie in Guarenas, Venezuela, en zette deze voort aan het Conservatorio Superior de Música Simón Bolívar, in de klas van professor Omar Ascanio. Tijdens zijn opleiding tot fagottist kreeg hij de kans om les te krijgen van de professoren Klauss Thunemann, Sergio Azzolini, Mathias Racz, Stefano Canuti, Laurent Lefèvre, Henning Trog en Ole Kristian Dahl. Op 15-jarige leeftijd was hij eerste fagottist van het Francisco de Miranda Jeugd Symfonieorkest. Op 19-jarige leeftijd won hij het concours voor fagot in het Simón Bolívar Symphony Orchestra, waar hij zes jaar eerste
fagottist was en deelnam aan de tournees en de opname “Rameau in Caracas”. Hij heeft gewerkt met dirigenten als Gustavo Dudamel, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Krzysztof Penderecki en Bruno Mantovani. In 2015 won hij de eerste prijs voor kamermuziek met het kwintet “Venezuela” op het derde Kamermuziekfestival in Caracas, Venezuela. In 2018 won hij de eerste prijs op het Audimozart concours in Rovereto, Italië. Hij trad op als eerste fagottist bij orkesten als L’opéra de Lyon, Opéra de Bordeaux, Orchestre National de Lille, Iceland Philarmonic, Estonian National Orchestra.

Eliz Erkalp
Eliz Erkalp studeerde hoorn aan het conservatorium van Straatsburg. Ze vervolgde haar opleiding aan de Musikhochschule van Freiburg bij Bruno Schneider. Verder volgde ze masterclasses bij Hervé Joulain, Jasper de Waal en Hermann Baumann. Eliz Erkalp deed orkestervaring op in verschillende jeugdorkesten, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, het orkest van de Vlaamse opera, het Orchestre Philharmonique de Liège en de Opéra National du Rhin. Sinds september 2002 is ze als eerste soliste verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra. In 2005 behaalde ze een derde prijs op het Internationaal Hoornconcours van Genève. Met het Antwerp Symphony Orchestra maakte ze een cd met het hoornconcerto van Reinhold Glière.

Lisanne Soeterbroek
Lisanne Soeterbroek studeerde viool aan het conservatorium van Den Haag en in Graz. Ze is de eerste violiste van het Vespucci Kwartet. Tot 2013 was ze aanvoerder van de tweede violen bij het Nederlands Kamerorkest, daarna werd ze concertmeester bij het Antwerp Symphony Orchestra. Als soliste werkte ze samen met onder andere het Nederlands
Philharmonisch Orkest, de Baden-Badener Philharmonie, het Zürcher Kammerorchester en het Ensemble NiederRhein. Als concertmeester was ze te gast bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het BBC Symphony Orchestra, het Orchestre de Chambre de Paris, het Residentie Orkest en de philharmonie zuidnederland. Lisanne won prijzen op het Oskar Back Nationaal Vioolconcours en de International Solo Violin Competition Cremona.

Elaine Ng
Elaine Ng behaalde haar bachelordiploma aan de Hong Kong Academy for Performing Arts en haar masterdiploma aan het Mannes College – The New School for Music in New York City, met als belangrijke mentors Hong-Ying Ho, Hiroko Yajima, en Chu-Tung Lo. Ze werd uitgenodigd op grote festivals, waaronder het New York String Orchestra Seminar in
Carnegie Hall, Kent Blossom Music Festival met het Cleveland Orchestra, St. LawrenceString Quartet Chamber Music Seminar aan de Stanford University, en de School for Musicand Arts op het Fontainebleau Chamber Music Festival in Parijs. Daarnaast is Elaine ook erg actief als kamermuzikante. Elaines ensembles ontvingen intensieve kamermuziekvorming in samenwerkingen met leden van o.m. de Miami, Guarneri, Orion,Juilliard, Fine Arts, Szymanowski, Endellion, Ébène, Ysaye  en Berlin Philharmonic strijkkwartetten. Tijdens haar opleiding was Elaine ook gedurende jaren eerste violiste van het UMKC Conservatory Graduate Fellowship String Quartet. In 2020 werd ze toegelaten aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth als artieste in residentie in de klas van Miguel da Silva.

Marc Vossen
Marc Vossen begon met cellospelen op achtjarige leeftijd en studeerde onder andere bij Godfried Hoogeveen (Den Haag) en Ralph Kirshbaum (Manchester). Hij won tal van prijzen op (inter)nationale concoursen en treedt regelmatig op als solist met orkesten als het Wurthenberger Kammer Orchester Heillbronn, Münchener Kammer Orchester en het RTE National Symphony Orchestra Dublin. Hij vormt samen met broer Wouter (viool) en pianist Bart van de Roer het Storioni Trio dat internationale furore maakt. Het Trio heeft in samenwerking met Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven zijn “eigen” Storioni Festival. Het Trio maakte zijn debuut in de Carnegie Hall, de Wigmore Hall, Theatre du Chatelet en het Concertgebouw van Amsterdam. Marc is eerste solo-cellist van het Antwerp Symphony Orchestra en gasteerde in die hoedanigheid ook bij andere orkesten waaronder het Residentie Orkest en het Nederlands Filharmonisch Orkest. Sinds 1 september 2009 is Marc als hoofdvakdocent verbonden aan het conservatorium van Maastricht.

Vlad Ratiu
Vlad Rațiu begon op 15-jarige leeftijd muziek te studeren in zijn woonplaats Cluj-Napoca, in Roemenië. Hij vervolmaakte zich bij professor Ștefan Thomasz aan de Nationale Muziekuniversiteit in Boekarest en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Al op jonge leeftijd kreeg Vlad de kans om persoonlijkheden uit de muziekwereld te ontmoeten, van hen te leren en met hen op te treden, waaronder Wynton Marsalis, Michael Sanderling, Lothar Zagrosek, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Vladimir Jurowsky en Gunars Upatnieks. Als lid van verschillende ensembles gaf Vlad concerten in Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten van Amerika. Hij trad regelmatig op met orkesten als de George Enescu Philharmonic, het Roemeens Nationaal Radio Orkest, het Roemeens Radio Kamerorkest en de Roemeense Nationale Opera in Boekarest, de Nürnberger Symphoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Jazz at Lincoln Center Orchestra.

Programma
Nonet in F, opus 31 Louis Spohr
Allegro (1784-1859)
Scherzo (allegro)
Adagio
Finale (vivace)

Septet in Bes Franz Berwald
Adagio – allegro molto (1796-1868)
Poco adagio
Finale: allegro con spirito

Volgende middagconcerten
25 november:
Trio Tooten en Erwin Deleux
pianokwartet
G. Mahler, J. Brahms, W.A. Mozart
2 december:
Anthony Devriendt en Maiko Inoue
hoorn, piano
L.v. Beethoven, R. Wagner,R. Schumann, C. Saint-Saëns
9 december:
geen middagconcert
16 december
Mosa Pianotrio, pianotrio
A. Dvorák, J. Haydn

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord