Middagconcerten Festival Sint-Andrieskerk

by Knopskaya
Berten D'hollander en Paul Hermsen

Tijdens de zomermaanden ligt het concertgebeuren stil, zo wordt gedacht. Niets is echter minder waar. Tijdens de grote vakantie kan men bijvoorbeeld op meerdere plaatsen in Antwerpen en Brussel genieten van kwaliteitsvolle middagconcerten.

De organisatie Pro Musica Pulchra is de organisatie achter de middagconcerten in de Sint-Andrieskerk. Door de verbouwingen gaan deze dit jaar ook door in de kapel van het Elzenveld en in de witte zaal van het Koninklijk Conservatorium.

Voor artistiek directeur, de professor-violist Tigran Maytesian, was het naast het feit dat de muziek kwaliteitsvol moest zijn, ook van primordiaal belang dat beloftevolle jonge artiesten een kans zouden krijgen om op te treden in een concertomgeving die voor iedereen toegankelijk is. De concerten duren drie kwartier tot een uur zonder pauze en zijn vooral samengesteld uit kortere stukken van diverse genres. Muziek voor alle smaken.

De korte tijdsduur maakt het mogelijk om van je middagpauze een unieke ervaring te maken of om een concertje mee te pikken tijdens een daguitstap in de stad. Ook voor de jongsten is het ideaal. De toegang is bovendien gratis.

Naar het concert door Berten D’hollander (fluit) en Paul Hermsen (piano) nam ik ook mijn twee jongste dochters mee. D’hollander geniet internationale naam. Hij speelde voor de Vlaamse Opera, Ballet van Vlaanderen, het Nationaal Orkest van België, deFilharmonie en het Filharmonisch orkest van Luik. Momenteel geeft hij les aan het Lemmensinstituut in Leuven en de Musikhochschule in Keulen.

Paul Hermsen studeerde orgel aan het Conservatorium van Tilburg, waar hij een onderscheiding kreeg voor improvisatie. Hij vervolmaakte zijn studies aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij staat internationaal bekend als een zeer beheersd en gedisciplineerd pianist. Hij is piano-begeleider aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zowel hij als Berten D’hollander onderwijzen Masterclasses in heel Europa.

Samen brachten zij een programma dat in de zeventiende en achttiende eeuw begon met Leonardo Vinci (niet te verwarren met Leonardo Da Vinci). Luchtig en speels was dit een bijzonder goede keuze om in de sfeer te raken. Vooral de kinderen genoten van de harmonieuze klanken. Vervolgens werd het wat zwaarder met de Sonate opus 77 van Joseph Jongen. Prachtige muziek, die desondanks mijn verwachtingen zelfs door de kleinsten uit het gezelschap werd gesmaakt. Vervolgens werden er nog drie kleine stukken van Frank Bridge, Ian Clarke en Carl Reinecke gespeeld. Met werken als Lullaby, Hypnosis en Spiel und Tanz kan men niet anders dan zowel jong en oud vervoeren. Een ideale mix dus, vrolijke muziek afgewisseld met ernstiger werk zodat alles in correcte proporties kan doordringen tot zowel leken als kenners. En dat allemaal tijdens de middagpauze!

Enkele indrukken: https://www.youtube.com/watch?v=TL2SdYkEe-I

Gasten van 10 Jaar Klassiek Centraal samen in concert op 9 augustus ! 

Een volgend concert waar we met Klassiek Centraal zeker naar uitkijken is dat van dinsdag 9 augustus. Sopraan Julietta Kocharova komt dan zingen in de Sint-Andrieskerk, begeleid door Xenia Ovodova op orgel. Op het programma staan Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Luzzi, Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Georg Friedrich Händel. Xenia Ovodova begeleidde op het feest 10 Jaar Klassiek Centraal de Gouden Label Jong Talent-winnaar, tenor Denzil Delaere, op piano met ‘Dies’ Bildnis ist bezaubrend schön’, de beroemde aria uit De Toverfluit van Wolfgang Amadeus Mozart. Julietta Kocharova mocht het Gouden Label Recital overhandigen aan Aleksandr Razumov, directeur van het Russisch Cultureel Centrum in Brussel.

De volledige agenda kennen? Graag verwijzen wij naar de webstek van Pro Musica Pulchra voor de volledige agenda met concerten in Antwerpen en Brussel.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord