Patrick Rodrigues eert de grote meesters van het klavier – Young Masters

by Knopskaya

Patrick Rodrigues werd geboren in Rio de Janeiro, waar hij op elfjarige leerling zijn muzikale studies aanvatte. Hij won als jonge pianist meerdere prijzen en nam succesvol deel aan verschillende concertreeksen. Nadat hij zijn bachelor met grootste onderscheiding behaalde, besloot hij zijn studies verder te zetten door internationale masterclasses te volgen en zijn studies  te vervolmaken in ons land, aan het Conservatorium van Antwerpen.

Waar hij het publiek op trakteerde, was een programma in het teken van zijn grote voorbeelden, pioniers van het klavier. Hij begon bij de oorsprong, de basis, het klavecimbel. Van Johann Sebastian Bach (1685-1750) bracht hij de Chromatic Fantasia en Fugue, een eerder zwaarmoedig stuk, waar hij toch wel met zeer virtuoze vingerslag alle lieflijke momenten uit laat schitteren. Eindelijk iemand die tijdens de introductie durft zeggen dat de muziek van Bach iets sensueels heeft en het dan nog kan bewijzen ook.

Het was de Sonate opus 110 in LabM van Ludwig van Beethoven (1770-1827) in drie bewegingen die zo sereen werd gespeeld, dat er een andere Beethoven ontstond, dan de vele krachtmetingen die hem soms valselijk worden toegeëigend. Ook Beethoven kon strelen, zoveel is  nu wel zeker. Vooral de adem tussen de noten deed wonderen en liet alles  mooi in de plooi vallen.

Vooraleer hij het eerder private karakter van Sergei Rachmaninov (1873-1943) in diens tweede Sonate opus 36 in drie bewegingen laat weerklinken, zet hij in met glans, zodat alle volgende momenten te koesteren vallen. Intens en intiem tegelijk, mooi geproportioneerd.

Frans Liszt (1811-1886) wist met zijn Transcendentale Étude nr 5, Feux Follets een huzarenstuk voor pianisten te creëren. Patrick Rodrigues noemt hem de grootste pianist van zijn tijd en eerde hem ten volle met vingergymnastiek vol knetterende vlammetjes.

We hoorden een pianist die kan proportioneren, die zowel muziek als de momenten ertussen weet te laten horen, die stilte en klank verzoent, in de naam van diegenen die hem voorgingen.

 

Middagconcert gemist? Geen probleem, u kunt er tijdens deze zomervakantie nog vier maal bij zijn in Amuz.

Meer info: http://www.middagconcerten.be

16 juli: Elias Agsteribbe en Wouter Valvekens    

fagot en piano

J.N.Hummel, ,H.Villa-lobos, R.Schumann , F. Chopin 

23 juli: Roeland Vermeulen

piano

  1. Strauss, C. Franck, M. Ravel                

30 juli : Esther  Duerinck, Lydia Michel     

viool en piano

Edvard Grieg, , Leoš Janáček, Maurice

6 augustus: Marthe Gilis, Boje Moon,  sopraan, sopraan

Nils Hellemans  piano     

W.A. Mozart , H. Wolf, M. Ravel, E. Chausson, C. Debussy,J. Ryelandt, L. Mortelmans, F. Mendelssohn

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord