Something old, something new, something borrowed…

by Knopskaya

Mag er even een lans gebroken worden voor een aantal goede harmonieorkesten in Vlaanderen? Al te vaak worden ze onderschat, terwijl ze vaak flink wat talent in huis hebben. Hoeveel blazers begonnen hun carrière niet bij een lokale harmonie en groeiden door het plezier dat ze beleefden bij het musiceren uit tot beroepsmuzikanten? Juist!

Het aperitiefconcert georganiseerd door de Marnixring Lokeren leverde een mooi bewijs; dit dankzij de puike prestatie van de Koninklijke Harmonie Ste-Cecilia van Zele o.l.v. Bart Picqueur. Het programmaboekje kondigde ontheil aan. Er zou begonnen worden met de Festive Ouverture van Dmitri Schotakovitsch. De toch beperkte ruimte in verhouding tot de grootte van de harmonie zou wel eens tot een geluidsexplosie kunnen leiden. Niets was minder waar. Ok, even een harde start, maar al snel werd duidelijk dat de muzikanten intuïtief hun intensiteit aan de omgeving aanpasten.

Eigen compositie

En dan was verrassends. Pieter Corten, zelf lid van de harmonie en leider van de jeugdafdeling zou voor het eerst zijn eigen compositie horen weerklinken voor publiek. Meer nog, de jongeman speelde zelf mee. De compositie Wartime Impressions werd gespeeld in vier bewegingen. Duidelijk werden oorlogsgeluiden zoals bombardementen en wanhoop in contrast gezet met schoonheid en vreugde. Ideale filmmuziek – een tip!

Het sterkste staaltje dat tijdens dit aperitiefconcert werd geschonken was toch wel op opvoering van de Fantaisie nr.3 van Peter Benoit. Het stuk dat eigenlijk voor piano werd geschreven werd met alle pianistieke elementen en weerklank sereen gebracht.

Volksziel

De rest van het concert stond vooral in het teken van de mars en volksmuziek. De First Suite for Military Band van Gustav Holst werd opgevolgd door de Irish Tune from County Derry & Shepherds Hey van Percy Grainger. Vervolgens weerklonken er Belgische volksliedjes in een Amerikaans jasje met de Belgian Folk Ouverture van de Canadese componist Warren Barker. Besloten werd met een oosterse toets. De Perzische Dans Nr.6 van de hedendaagse in Duitsland residerende componist Amir Moloukpoor liet even de Duizend-en-één-Nachten ervaren.


  • WAT: Aperitiefconcert Marnixring Lokeren
  • WIE: Koninklijke Harmonie Ste Cecilia Zele
  • WAAR: Lokeren, St-Jozefskerk Spoele
  • WANNEER: 22 oktober 2017
  • Foto: ©Sven VdB

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord