553
Een mooi enthousiast programma met een feest tussen de celli o.l.v. Luc Tooten. Organisator Luk Callens wilde graag een cellokwartet op de Middagconcerten, waar Luc Tooten nog een schepje bovenop deed door een kwintet te laten aandraven. Een waar feest! De samenwerking met sopraan Anne Cambier, die met een glashelderedoch warme stem het ensemble vervoegde, was een streling voor het oor. Een overvolle zaal beloonde deze schitterende musici met een warm applaus.
Luc Tooten was gedurende jaren cello-solo van het “Brussels Philharmonic”. Als solist treedt hij op onder de leiding van internationale dirigenten zoals Yoel Levy, A. Rahbari, Jan Latham-Koenig, A.Borejko, Michel Tabachnic, Tan Dun. Op verzoek van laatstgenoemde verzorgde hij de Belgische creatie van de celloconcerti “Crouching Tiger” en “The Map”. De cd opname van “Naar Hoger Licht” voor cello en orkest van L. De Vocht werd door “Monde de la Musique” bekroond met een “Choc”.
In Sint-Petersburg neemt hij samen met Eliane Rodrigues en het St Petersburg State Symphony Orchestra het Tripelconcerto van Beethoven op o.l.v. Walter Proost. Jaarlijks wordt hij uitgenodigd op grote festivals waar hij musiceert met grote namen als Martha Argerich, Boris Berezovsky, Eliane Rodrigues, Frank Braley, Michael Guttman en Vadim Repin. Tientallen cd’s van hem als lid van het Arriaga Kwartet of van het Trio Portici zijn uitgegeven door het Belgische Label PAVANE.
De Belgische cellist Johannes Burghoff komt uit een muzikantenfamilie. Hij studeert aan de conservatoria van Luik en Straatsburg bij Marise Douin en Marc Coppey. Hij volgt Master-classes van Janos Starker, Anssi Karttunen, Roland
Pidoux, Jean Deplace en Marin Cazacu. In 2004 behaalt hij briljant zijn diploma’s voor cello en kamermuziek.
Naast zijn eigen internationaal muziekfestival in Geldenaken, reist hij de wereld rond waar hij optreedt met gerenommeerde musici als Maiko Inoue, Tatiana Samouil, Alissa Margulis, Philippe Graffin, Anne Cambier, Mario Caroli, Aldo Baerten, Marcio Carneiro, Olivier Piguet, Pablo Marquèz, Misha Besverkny,
Diederik Suys, Tony Nys, Sheva Tehoval e.a. Johannes is lid van het Prosperus4 strijkkwartet, het Mendelssohn ensemble,
Boho-strings en speelt bij het ensemble “Linea” te Straatsburg en het orkest “Le Concert Olympique” te Antwerpen. Hij bespeelt een cello van Januarius Gagliano uit 1733.
Camille Ledocq kreeg haar eerste cellolessen op 7 jarige leeftijd in de klas van Pascal Dandoy. Eric Chardon werd haar professor aan het IMEP te Namen . Ze vervolgde haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Marie
Hallynck. Aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen behaalde ze haar diploma’s pedagogiek.
Ze was lid van het Young Belgian Strings Orchestra van 2014 tot 2018 en wijdt ze zich nu voornamelijk aan de kamermuziek met het Duo Eurydice. Naast haar reguliere activiteit als kamermusicus, doceert Camille cello in verschillende muziekacademies rond Brussel.
Eugénie Defraigne, behaalde haar masterdiploma cello aan het Conservatorium van Luik bij Jean-Pol Zanutel, François Deppe en Vincent Royer. Verschillende masterclasses volgde zij bij Marc Coppey, Philipp Bary, Adrien Brendel.
Eugénie is aangetrokken door hedendaagse muziek en werkt samen met hedendaagse componisten zoals Marcin Stanczyck .
Momenteel treedt ze op met het ensemble Musique Nouvelles, het Nemø ensemble en het Trio o3, winnaars van de Supernova Competition in 2018 . Naast haar artistieke activiteiten doceert Eugénie cello en improvisatie aan de Academie van Etterbeek en aan het Edouard Bastin Conservatorium in Ciney.
Alexandre Bughin behaalde zijn diploma’s aan het Conservatorium van Antwerpen, het IMEP en de Musikhochschule in Münster. Als cellist en componist wijdt hij zich voornamelijk aan kamermuziek. Hij werkt samen met de pianist Nicolas Paternotte en de dichter Philippe Cloes binnen Glaise, een origineel creatieproject dat kamermuziek-traditie, jazz en Franse zang vermengt in een onvermoeibare constructie tussen muziek en woorden. Hun eerste album “Le
temps du geste” is in 2022 uitgebracht bij Homerecords. In 2019 behaalde Alexandre een eerste prijs op de “Grand Prize Virtuoso Competition” in Brussel, evenals de speciale prijs voor beste Belgische muzikant in de competitie.
Als houder van een certificaat in ornithologie en gepassioneerd door de interacties van levende wezens, richtte Alexandre onlangs het Apus-collectief op met saxofonist Andrea Van Acker en scenograaf Kim Cappart. Hun eerste voorstelling, Ecoduct, rond het thema natuur in de stad, zal volgend jaar in première gaan.
Na haar studies bij Zeger Vandersteene en Paule Daloze (KVMGent), bekwaamt Anne Cambier zich verder aan de Guildhall School of Music and Drama (Londen)bij Noëlle Barker. Tegelijk volgt ze tal van masterclasses. Dankzij o.m. haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd debuteerde ze in 1997 in deMunt/La Monnaie in Brussel. Anne zong o.a. tijdens een kerstconcert op het Paleis in Brussel en tijdens het huwelijk van Prins Philippe en Prinses Mathilde, alsook naar aanleiding van het tienjarig koningschap van Koning Albert II en het staatsbezoek in Portugal. Eerste minister Guy Verhofstadt nodigde Anne Cambier uit om lid te worden van het “Beschermcomité 175 jaar België”. Anne Cambier is hoofdvakdocente zang aan ”Koninklijk Conservatorium Antwerpen” “AP-School of Arts” en stuwende kracht bij de concertreeks “Young Masters” alsook muzikaal adviseur bij de “Middagconcerten van Antwerpen vzw”.
Sinds 2021 zetelt ze als lid van de erkenningscommissie van EVTA.be (European Voice Teachers Association).
gezien 27 januari 2022 in AMUZ
Volgende middagconcerten
3 februari:
Géén middagconcert
10 februari:
Marie François
piano
F. Chopin, F. Mendelssohn
17 februari:
Cesar Laporev en Uschik Choi
viool, piano
F. Waxman, S. Prokofiev