foto’s: Vic Pooters, Wouter Maeckelberghe
Zes vrijdagmiddagen van de zomervakantie trakteert de organisatie achter de Antwerpse Middagconcerten – in AMUZ – u op muziek van de bovenste plank, gebracht door een jonge generatie van beloftevolle artiesten. De jongste twee concerten, waarvan het eerste in samenwerking met het Antwerpen Gitaarfestival en het tweede met stichting Robus, losten alle beloften in.
Artiestiek Directeur van de Middagconcerten, Luk Callens beschrijft het concert van Julia Trintschuk van 22 juli als uitzondelijk goed, stijlvol en variant in programma. Heel wat unieke technieken op de gitaar met prachtige klankkleuren.
Julia Trintschuk is een internationaal bekroonde klassieke gitariste van de jonge generatie. Ze begon gitaar te spelen op 4-jarige leeftijd bij haar vader Anatolij Trintschuk. Op jonge leeftijd van 6 werd ze leerling van Prof. Mario Sicca in Stuttgart. Later studeerde ze bij Martin Wiedmann, prof.dr. Johannes Monno, Ivo en Sofia Kaltchev en Mateus dela Fonte, in wiens klas ze in 2018 cum laude haar bachelordiploma behaalde. In 2021 behaalde Julia ook haar Masters-graad aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf in de klas van Prof. Joaquin Clerch met scripties. Gedurende deze tijd nam Julia Trintschuk met succes deel aan vele concoursen en ontving meer dan 30 prijzen in internationale en nationale gitaar- en muziekwedstrijden (bijv. „Internationaler Instrumentalwettbewerb Markneukirchen“, „Internationaler Musikwettbewerb der ARD“, „Norba Caesarina Guitar Competition“, “Deutscher Musikwettbewerb” , “International Llobet Competition Barcelona”, “International JK Mertz Competition Bratislava”, “Forum Gitarre Wien” en nog veel meer. Haar laatste successen zijn de eerste prijzen op de Rometsch-muziekwedstrijd (Duitsland), openvoor alle instrumenten in 2021,de “International Guitar Competition Norba Caesarina” 2020 in Caceres (Spanje) en de “International GuitArt Competition” 2020 in Belgrado
(Servië).
Haar concerten worden gekenmerkt door de grote diversiteit van haar repertoire, van werken uit de Renaissance tot en met hedendaagse muziek. Julia Trintschuk bracht ook veel werken in premièreen werkt regelmatig samen met hedendaagse
componisten. Naast haar activiteit als soliste, werkt Julia Trintschuk aan een groot aantal kamermuziekprojecten en speelt ze in verschillende ensembles met zangers, instrumentalisten en geeft ze regelmatig concerten als solist met verschillende orkesten, zoals het “National Montenegro Symphony Orchestra”, het ” Orquesta de Malaga“, de „Sinfonietta Ratingen“ en nog veel meer.
De bijzondere leidraad bij de muzikale activiteiten van Julia Trintschuks is het presenteren van de rijkdom van de verschillende klanken en facetten van de klassieke gitaar en brengen het dichter bij het publiek. Julia Trintschuk wordt door de pers betiteld als de “Madonna met gitaar” en wordt geprezen om haar gemak, virtuositeit en muzikale diepgang. Julia Trintschuk heeft als soliste en kamermusicus gespeeld in meer dan 18 landen over de hele wereld, zoals Mexico, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. , Portugal, Polen, Slowakije, Finland, Estland, Litouwen, Hongarije, Kroatië, Montenegro, Servië, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland nadat ze op 16-jarige leeftijd haar podiumcarrière begon met het bekende “Concierto de Aranjuez” voor gitaar en orkest door Joaquin Rodrigo. Sinds 2017 is Julia een Savarez-artiest en in hetzelfde jaar verscheen haar debuut CD “Giocosa”.
Het concert van 29 juli
Jiska Lambrecht (°1997) volgde vanaf 2013 les bij Jolente De Maeyer en bij Natasha Boyarsky (Londen), ondersteund door een topcultuurstatuut. Na haar bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen behaalde ze haar master viool solo aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Barnabás Kelemen met grootste onderscheiding. Momenteel vervolmaakt ze zich in Zürich bij Ilya Gringolts (Zürcher Hochschule der Künste) en studeert er ook barokviool bij
Monika Baer. Ze behaalde de eerste prijs op diverse wedstrijden en won onlangs de tweede prijs op de Kiwanis Kammermusik Wettbewerb in Zürich. Jiska vormt een muzikaal duo met de Italiaanse pianist Marco Sanna en richtte
samen met de Nederlandse celliste Iedje van Wees het ‘Duo Misia’ op. Jiska werd geselecteerd voor het International Bartók Seminar, Aurora Old Ox Music Festival, Hirschmann Meisterkurs Europe 2021 en het Festival Academy Budapest, waar ze concerteerde met o.m. José Gallardo, Natalia Lomeiko, Maxim Rysanov, Razvan Popovici en de legendarische Shlomo Mintz. Recent was Jiska concertmeester o.l.v. de Britse dirigent Howard Griffiths. Ze werd geselecteerd voor het Europese ESTA Chamber Orchestra en voor deOrkestacademie o.l.v. Edo de Waart. Sinds 2019 is ze vast lid van BRYGGEN – Bruges Strings.
Jiska is dankbaar voor de steun van Stichting Robus (B), SWUK Vlaanderen vzw (B), Stiftung Lyra (CH), C. und A. Kupper-Stiftung (CH) en Geert und Lore Blanken- Schlemper-Stiftung (CH). In 2022-2023 is Jiska ‘artiest in residentie’ van SWUK Vlaanderen vzw.
Marco Sanna (°1989) is afkomstig uit Sardinië. Hij studeerde bij Patrick Zygmanowski in Parijs en behaalde diploma’s aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn en aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Hij volgde tal van masterclasses bij gerenommeerde musici waaronder András Schiff, Jacques e.a. Hij trad op in belangrijke concertzalen als de Berliner Philharmonie, Kammermusiksaal Berlin, het Konzerthaus Berlin, Piano Salon Christophori Berlin, Kloster Eberbach, de Arthur-Rubinstein-Saal in München, het Robert- Schumann- Haus in Zwickau, het Beethoven-Haus in Bonn, Alte Oper Frankfurt en de Franz Liszt Academy in Boedapest. Hij werd uitgenodigd op het Verbier Festival, Rheingau Musik Festival, Beethovenfest Bonn, Rome International Piano Festival, Worpsweder Musikherbst, Festival Academy Budapest, Aurora Music Festival e.a. Marco is vooral actief als pianist in verschillende ensembles. Hij werkt regelmatig samen in kamermuziekverband met leden van de Berliner Philharmoniker, de Karajan Akademie Berlin, Deutsches Symphonieorchester Berlin, het WDR Funkhausorchester Köln en het Gürzenich Orchester Köln. Met zijn ‘Trio Orelon’ behaalde hij verschillende prijzen op prestigieuze wedstrijden. Met de klarinettist Andy Miles nam Marco de cd Favourites op en met de Italiaanse contrabassist Orazio Ferrari realiseerde hij twee cd’s waarvoor ze lovende recensies kregen in The Strad en Gramophone.
Een programma met aandacht voor Belgische jonge componisten met de uitvoering van Music for violin and piano ‘opus 27’ van Mathias Coppens (°1988). Mooi geplaatst tussen de klassieke klankten van de Sonate nr. 3 in mi b groot, opus 12 nr. 3 van L.van Beethoven voor viool en piano (1770-1827). Een wervelende Trois poèmes pour violon et piano opus 30, Mythes van Karol Szymanowski (1882_1937) tot slot.
Genoeg redenen om het volgende Young Masters Middagconcert te bezoeken op vrijdag 5 augustus aanstaande:
Jappe Den Dievel, fagot
Devolder Kristien, piano
Hugo Pereira, klarinet
C. Saint- Saëns, H. Dutilleux , M. Glinka
Meer info: http://www.middagconcerten.be