Urban Piano Quartet – Energieke begeestering

by Knopskaya

Het Urban Piano Quartet bestaat uit vier jonge muzikanten die een prachtige maturiteit aan boord leggen. Zo mochten we het ook ervaren tijdens het middagconcert van drie juni in Amuz. De leden lijken wel hyperactief. Ze spelen naast dit ensemble nog in tal van andere bezettingen. Zo is violist Nicolas Dupont ook lid van het Malibran Kwartet, Duo Andaluza, Ensemble K, Carousel Ensemble en leidt hij het Ataneres Ensemble. Hij is een absolute verdediger van Belgische muziek en componisten schrijven graag naar zijn muzikale signatuur.

Violist Clément Holvoet speelt zowel traditionele volksmuziek als klassiek en houdt ervan alle mogelijkheden van zijn instrument uit te zoeken.  Zo studeerde hij ook jazzviool te Parijs. Hij neemt geregeld deel aan concerten van het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië en het BBC Scottish Symphony Orchestra.

Kacper Nowak Is afkomstig uit Polen, maar kwam in 2005 bij David Poskin studeren en bij Maria Kliegel in Keulen. Later studeerde hij bij Justus Grimm aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij maakt deel uit van de Muziekkapel Koningin Elisabeth en won de Supernova Jong Talent. Iemand die we wel eens solo aan het werk zouden willen zien.

De Litouwse pianiste Monika Dars woont momenteel in Brussel hoewel zij in heel Europa en zelfs tot in de VS en Canada actief is. Ze speelde als soliste samen met grote orkesten en speelde concerten van Mozat, Beethoven, Chopin en Saint-Saëns. We horen een mooie virtuositeit die de rest van het ensemble draagt.

Mozart was de eerste die een pianokwartet schreef van enige omvang, het pianokwartet nr 1 in g klein K478. Hij kreeg de opdracht van zijn uitgever Hoffmeister. Hoffmeister prees het kwartet, maar vreesde dat het te moeilijk was om het grote publiek te vinden. Het was speelbaar op klavecimbel, maar toch werd voorkeur gegeven aan de Weense pianoforte. Mozart was op dat moment 29. Het werd een bloeiende periode van pianokwartetten, ook de toen veertienjarige Beethoven zette zich dat jaar aan de schrijftafel.

Het kwartet in drie bewegingen kent een mooie dynamiek met stevige passages, een Mozart die duidelijk naar de toekomst kijkt en wil vernieuwen. Men hoort reeds knipogen naar de vroeg-romantiek, wat nogmaals het vooruitstrevende karakter van de componist bewijst.

Het Urban Piano Quartet zet in op Belgische componisten en minder gekend werk. Ze zien zichzelf als sleutelfiguur tot de verspreiding van al dat moois dat zeker en vast de moeite loont.

Landschappen IX uit 2001 van onze Belgische componist Wilfried Westerlinck (geb. 1945) ging op dit concert in creatie. De kleur van de wisselende bezetting  bij iedere compositie in deze reeks verwijst naar de term Landschappen. Het werk verloopt in fases, waardoor men het gevoel krijgt een tocht te maken doorheen een muzikaal landschap. Het draait bij deze compositie om energie, waarbij de piano de touwtjes in handen houdt, heel anders dan bij Landschappen VIII, waarbij de saxofoon de hoofdrol speelde binnen een elegisch geheel. Een compositie waarin de strijkers vinnige dialogen en knipogen krijgen toebedeeld die best schalks en humoresk kunnen uitpakken. Het lijkt soms zelfs een beetje of ze mekaars gedachten over iets vragen, of samen in overpeinzing gaan, terwijl de piano bij momenten het geheel leidingvol probeert te temperen of net aan kracht bij te zetten tot  heel energiek stevige passages naar het einde toe. Een mooi en volwaardig vervolg op de Landschappenreeks.

Peteris Vasks (geb. 1946), een Lets componist die naar Litouwen trok om er te werken als contrabassist. Samen met de Estse componist Arvo Pärt zoekt hij zijn inspiratie bij het spirituele en  het minimalisme. Belangrijk bij deze compositie is de natuur. In deze compositie horen we geen beetjes of blaadjes, maar grillen. Net door die grillen worden de zachtere passages extra gevoelig, haast een beetje mystiek. Ook een mooie opbouw aan dynamieken, een steuwing. Ook misschien een beetje als een landschap dat je ziet voorbijrazen uit een trein en dat steeds rotsachtiger wordt om vervolgens lange vergezichten te bieden.

 

Volgende week, 10 juni brengt het Strijktrio van het Antwerp Symphony Orchestra muziek van Schubert en Beethoven.

Volledige programmering en info: http://www.middagconcerten.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord