Belgian National Orchestra krijgt modernere en grotere repetitieruimte

by Knopskaya

Eerste cellist Olsi Leka:  “Het Belgian National Orchestra kan vergeleken worden met de nationale voetbalploeg.  De top musici die erin spelen, kunnen vergeleken worden met de beste voetballers die hun land vertegenwoordigen wereldwijd. Met een brede internationale uitstraling, sinds  haar creatie in 1936, is het BNO een juweel geworden voor het Belgische cultuurleven.

Thans, jarenlang, heeft het orkest in een zaal moeten  ’trainen’ die op nergens naar geleek in vergelijking met de grote ‘stadiums’ waarin het thuishoort. Deze zaal was te klein, te luid, te droog voor de klank –  kortom, niet gepast.

De nieuwe repetitiezaal biedt een beter akoestiek,  een grotere ruimte en betere faciliteiten aan het orkest. Met dezelfde podiumafmetingen dan die van Henri Le Boeuf (Bozar,) zal de nieuwe repetitiezaal het verschil tussen repetitie (in de repetitiezaal) en concert (in Bozar of Buitenland) kleiner maken voor het orkest. Dit zal ongetwijfeld een beter kwaliteit van de concerten verzekeren, alsook de gelegenheid bieden het orkest laten bloeien naar haar volle potentieel. ”

Persbericht 19.02.2020

Het Belgian National Orchestra heeft een aanbesteding gelanceerd voor de uitbreiding en modernisering van zijn repetitieruimte, gelegen tegenover het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel waar het orkest in permanente residentie is. De nieuwe repetitiezaal kadert in het ambitieuze plan om het nationale symfonisch orkest verder te laten uitgroeien tot een artistieke en culturele referentie.

 

De nieuwe repetitieruimte bevindt zich op dezelfde plek als de huidige, die al decennialang in gebruik was, maar niet al het beschikbare volume benutte. Het strippen van alle muren en scheidingswanden levert 30% aan extra oppervlakte op en verdrievoudigt zowat het volume. De repetitieruimte wordt een doorslag van de Henry Le Bœufzaal, naar het voorbeeld van de Wiener Philharmoniker en het Concertgebouworkest in Amsterdam, die ook oefenen in een ruimte die hun concertzaal nabootst. Ze zal over een betere akoestiek beschikken en met state-of-the-artapparatuur uitgerust worden.

Naast een verbeterd werkcomfort biedt de nieuwe ruimte het orkest ook de mogelijkheid om te repeteren in nagenoeg dezelfde omstandigheden als in de concertzaal. Dat komt de kwaliteit van de uitvoeringen ten goede, met name omdat het orkest dan een eigen ‘klank’ kan ontwikkelen. Daarnaast beschikt het Belgian National Orchestra voortaan over tweemaal zoveel repetitietijd in de Henry Le Bœufzaal, waarin het orkest om de twee jaar, tijdens de viool- en cellosessies, de finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd begeleidt.

De repetitieruimte wordt flexibel ingericht zodat ze ook andere functies kan vervullen, bijvoorbeeld kamermuziekconcerten, colloquia of seminars. Overigens ligt de exploitatie ervan bij BOZAR, de naaste partner van het orkest, die daardoor een extra zaal ter beschikking krijgt voor de organisatie van evenementen. Zo kan een gastorkest de repetitieruimte gebruiken wanneer het Belgian National Orchestra in de Henry Le Bœufzaal repeteert.

Dit project is het sluitstuk van BNO-House, het herpositioneringsproject dat enkele jaren geleden door intendant Hans Waege in gang is gezet om de naamsbekendheid van het orkest te vergroten. Zo verhuisde het Belgian National Orchestra enkele maanden geleden nog zijn kantoren en openbare ruimtes van de Ravensteingalerie naar het Generali-gebouw, enkele tientallen meters verderop, waar de federale cultuurinstelling nu ook in het straatbeeld aanwezig is.

De start van de verbouwingswerkzaamheden van de nieuwe oefenruimte is gepland voor het najaar van 2020.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord