Het geluid van de Argentijnse geschiedenis – Spoken in Parijs

by Knopskaya

Wat als je een legendarische ontmoeting op geluid zou kunnen zetten? Hoe fantaseer je de spanning en ontspanning tijdens zo’n gesprek? Dat geluid heeft Diego Losa proberen vast te leggen, wanneer hij denkt aan de mythologische ontmoeting uit de Argentijnse volkscultuur tussen Carlos Gardel en Eva Perón, terwijl Che Guevara in een café in Montparnasse zit te wachten op Julio Cortazár. Fantasiegeluiden, spookgeluiden van zij die het ons niet meer kunnen vertellen, Cortazár die wordt verwacht – Fanstasmes Cortazár.

Het idee groeide in 2014 te Brussel, net 100 jaar na de geboorte van schrijver Cortazár. Samen met Sabrina Montiel-Soto en Fabrice Croisé werden terugblikkende beelden gemonteerd, samen met geluid. De bedoeling was Cortazár te laten vertellen. Het beeld zal uiteindelijk totaal in de klank vervagen. Nu, op deze schijf, beschikt u enkel over het geluid waarbij u uw fantasie compleet de vrije loop kunt laten gaan. Loza speelt trouwens zelf de fluitpartijen en sopraan saxofoon in. Samen met de percussie van Thierry Miroglio en andere zelf opgewekte geluiden werd alles vastgelegd en gemonteerd tot het gewenste resultaat er was. Er wordt gespeeld met de grenzen tussen tijd en ruimte.  Het krieken van de dag,  een opbouwende spanning,.. En jawel, af en toe gaat de telefoon over. Zo’n lekkere ouderwetse, dus u hoeft niet naar uw zak te grijpen.

Fanstasme Cortazár is de invocatie van geluiden uit de Argentijnse volksmythologie waarbij historische figuren samen op wandel gaan. Het is een avontuur van geluid eerder dan melodie, een narratief  sonoor gegeven. Een fijne aanwinst voor wie houdt van experiment en literatuur. Een heel mooie sfeerscheppende cover en illustratief fotomateriaal over hoe en waar het geluid ontstond. U gaat mee op reis naar de studio.

signature11115 http://www.outhere-music.com i.s.m. Radio France

 

 

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord