Werner Van Mechelen verwent u vanaf nu ook culinair – Le Chanteur Gourmand se présente

by Knopskaya

We kennen Werner Van Mechelen allemaal als de Belgische bariton die ons land op de internationale operapodia plaatste. Ook hij werd getroffen door de corona-crisis, maar besliste een ernstige oefening in omdenken te doen en zijn tweede grote passie aan het zingen toe te voegen. U leest  het goed, u kunt een geweldig fijnproefmenu bestellen bij de chef himself, zowel bij hem thuis in de Ventoux als tijdens zijn aanwezigheid in Antwerpen. Genieten is het sleutelwoord.

Noodzaak
Werner Van Mechelen: De activiteiten die ik nu op poten zet,  zijn eigenlijk een soort van “overlevingsstrategie” . Het zingen is en blijft natuurlijk mijn grootste passie en ik zou niet liever willen dan dat ik mijn echte passie en beroep weer kan uitoefenen. Maar sinds maart werd mij alles ontnomen door dit verschrikkelijke virus en meestal zonder enige compensatie. 2020 en 2021 zouden mijn gouden jaren geweest zijn,  met vooral grote uitvoeringen in Hamburg, Brussel, Bayreuth, Leipzig, Saarbrücken… Alles weg. Ik heb nog het geluk gehad dat enkele theaters mij tegemoet gekomen zijn met een kleine compensatie.

Naar de toekomst blijft het perspectief slecht. Geen enkel van de huizen weet  wanneer en wat ze gaan produceren en al mijn geplande producties van de volgende jaren werden ook verplaatst of nog erger, geannuleerd. Vorige maand kreeg ik gelukkig de aanvraag om “Der Musiklehrer in Ariadne auf Naxos” te zingen in de Vlaamse Opera in februari. Vijf uitvoeringen voor publiek, maar in geval van strenge maatregels slechts een enkele live streaming. Sinds enkele dagen ga ik ervan uit dat het dat laatste zal worden. Werkelijk zeer frustrerend allemaal…en hulp als uitvoerend kunstenaar is nihil, zeker in Frankrijk waar ik woon en geen statuut kan krijgen als zanger.

 

Vroege culinaire passie
Het koken is echt iets dat ik sinds kindsheid al in mij had. Ik weet dat ik op twaalfjarige leeftijd er reeds op stond omeen verjaardags-menu voor mijn ouders te  prepareren. Ik stond dus regelmatig in de keuken en beleefde daar echt plezier aan.

Toen ik in 1989 mijn eerste vaste engagement had in de opera van Coburg, begon eigenlijk mijn gourmand-karakter snel te groeien. Het is blijkbaar zo dat eten, koken en zingen zeer goed samen gaan. Al mijn collega’s hadden hetzelfde en ik heb zovele nieuwe dingen ontdekt en leren genieten. De gourmand-avonden waren talrijk en telkens na een uitvoering werd er ergens wel wat lekkers gegeten. En ik kookte natuurlijk ook graag voor hen. Ik weet bijvoorbeeld nog een kookavond waar niet minder dan Brigitte Fassbaender mee aan tafel zat.

Applaus na de maaltijd
Die passie is alleen maar groter geworden. En zit blijkbaar in het bloed, want mijn zoon Tristan is ondertussen zelf chef in een sterrenrestaurant. Ondertussen baat mijn vrouw een mooie B&B uit (www.laserenade.eu) waar we ook table d’hôtes aanbieden. Wanneer ik thuis ben, kan ik mij dus volledig uitleven en de gasten zijn blijkbaar zeer enthousiast. Het doet telkens deugd om de mensen gelukkig te zien. En daar zit volgens mijnde grote link tussen koken en muziek maken. Vooreerst zijn het beiden passies waarin je je creativiteit kwijt kan. Maar vooral doe je ze beiden om andere mensen iets te bieden dat hen blij en gelukkig maakt. Het applaus na een uitvoering of de mooie woorden en gelukkige gezichten na een maaltijd doen deugd en geven mij een grote motivatie om nog meer te doen.

 

Omdenken
Door de huidige crisis had ik veel tijd om na te denken over een eventuele oplossing om uit deze nachtmerrie te geraken. Ik heb gezocht naar ideeën die mijn beide passies te kunnen verbinden. En zo ben ik op de “côté jardin” gekomen. Binnen mocht men niet musiceren of veel mensen ontvangen. Dus dacht ik, ik ga naar buiten. Wij hebben een zeer grote tuin en ik had op internet een site gevonden waar ik alle aria’s en liederen met orkest of piano kon aanschaffen. Wat ik wou zingen, kocht ik aan en ik vond een zeer goede versterker. En zo ontstonden de muzikaal-gastronomische picknicks op zondag. We konden dertig mensen uitnodigen die volledig corona-proof aan tafeltjes zaten in de tuin, ik zong gedurende een half uur mijn lievelingsprogramma en nadien kregen de gasten een echte picknickmand en konden ze genieten in de schaduw van onze bomen. Het werd een superleuke ervaring. Zo kon ik blijven zingen en ondertussen ook lekker koken en een beetje verdienen.

Dit systeem ga ik in 2021 verder uitbouwen naar aperitiefconcertjes, echte volledige diner-musicals en ook zingen en koken op verplaatsing bij mensen thuis in hun tuin. Deze details kan je vinden in mijn site www.lechanteurgourmand.com

En dan kom ik tot het idee om zelf menu’s en picknicks te bereiden die mensen kunnen afhalen of die ik zelf kan leveren. Ik moest daarvoor een cursus gaan volgen en alle regels van de kunst leren volgen. Dat is ondertussen in orde. Hier in Frankrijk lijkt het moeilijk om op te starten, maar hoop dat de toeristen die gaan kolen vanaf Pasen, dit leuk zullen vinden. Zeker de gastronomische picknick kan aanslaan. Toch leuk tijdens een wandeling of fietstocht ergens onderweg daarvan te genieten…

 

Februari
En omdat ik in februari in Antwerpen ben, dacht ik dat ik mijn menu ook aan mijn Belgische vrienden kon voorstellen. En dit lijkt echt in te slaan. Ik ben iedereen zeer dankbaar om ons een ruggensteuntje te geven. En ben blij met elke bestelling. Dat geeft wat moed en helpt ons werkelijk verder. En dan daarnaast een opera mogen zingen, is top. Deze crisis heeft iedereen zwaar getroffen en theaters hebben ook enorm veel verloren. Zij gaan moeten kijken hoe ze nog mogelijkheden hebben om grote producties te doen. Waarschijnlijk ook met een veel kleiner budget, dus besparingen, dus minder dure zangers. Dat is een cirkel waar iedereen mee zal moeten rekening houden…

 

Zin om u in februari eens flink culinair in de watten te laten leggen?

Hier is alvast het menu

Smakelijk

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord