You, alles voor de liefde

by Olivia Stalpaert

© Netflix

Ik heb er lang naar uitgekeken. Een nieuwe date met You. Het derde seizoen van de – op Caroline Kepnes’ boeken gebaseerde – serie verscheen 15 oktober op Netflix. Als grote Netflix-addict kan ik met zekerheid zeggen dat You een van de meest intrigerende series is die de streamingdienst ooit uitgezonden heeft. Bedenkers Sera Gamble en Greg Berlanti laten kijkers de gedachtegang van een moordenaar volgen en snappen, iets wat ik nooit voor mogelijk hield. Begrijp me niet verkeerd, hoofdrolspelers Love en Joe zijn de grootste psychopaten allertijden. Wat ze doen kan enkel en alleen het werk van twee zieke gekken zijn, maar de serie wordt op zo’n manier gebracht dat je jezelf soms betrapt op een “Yes, ze is dood” of een “Hij verdient het, die vuile leugenaar”.

Zonder twijfel is seizoen drie het beste seizoen van You. Love en Joe, gespeeld door Victoria Pedretti en Penn Badgley, zoeken in de fictieve suburb Madre Linda naar een nieuwe start met hun pasgeboren kindje Henri. Geen gestalk, geen bedrog en vooral geen moorden meer. Lang hielden ze het niet vol. Love is vastberaden om haar familie en relatie te redden, met alle gevolgen van dien. De slagzin “What would you do for love” wordt al snel beantwoord. Alles, letterlijk alles. De bloedmooie vrouw toont al snel haar lelijkste kant en vermoordt in het wilde weg iedereen die haar doel om kleine of grote redenen in de weg staat. De paniek, onzekerheid en hulpeloosheid achteraf maken Love dan weer menselijk en doen het publiek vergeten wat ze eigenlijk net gedaan heeft. Het toont dat er in iedereen een moordenaar kan schuilen.

Joe, die de eerste afleveringen écht een beter mens lijkt te zijn, vindt al snel weer een reden om zijn obsessief stalkergedrag van onder het-  nog niet zo oude stof – te halen. Via de typische innerlijke monologen die we in You al gewend zijn, kan het publiek elke gedachte – romantisch of pervers – van Joe volgen. Meer dan de helft van Joe’s tekst bestaat uit die innerlijke monologen, wat wil zeggen dat Penn Badgley in heel wat scènes puur met gezichtsuitdrukking en beweging acteert. Dergelijke scènes zijn hét bewijs dat Gossip Girl-acteur Badgley uitgegroeid is tot een zeer professioneel en getalenteerd acteur.

Medespeelster Pedretti doet zeker niet onder. Haar natuurlijke trieste gezichtsuitdrukking, die zelden verandert, reflecteert perfect de gebroken ziel die onder haar porseleinen poppetjes-uiterlijk schuilt. Ze brengt zowel de introverte, bijna-schattige kant van Love als de woeste en psychopathische, volledig tot leven met haar fenomenaal acteertalent. Verder blinken terugkerende actrice Saffron Burrows en nieuwkomer Shalita Grant uit in hun rollen als respectievelijk gestoorde moeder en betweterige influencer.

Ondanks de Bonnie en Clyde-achtige praktijken slaagt de serie er in mij het idee te geven dat Joe en Love niet helemaal ongelijk hebben. Als kijker word je zodanig meegezogen in de donkere sfeer en zieke geest van de twee, dat een moordje hier en daar helemaal niet zo gek lijkt. Wat het uiteraard wel is. Wie vermoordt nu de vader van het kind dat jouw kind besmet heeft met een virusje? Een moord zou ik toch niet over hebben voor de liefde, maar voor You heb ik met alle plezier enkele uurtjes vrij gemaakt.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord