100 jaar Japanse liederen – een waaier van muzikale bloesem

by Knopskaya

Sopraan Charlotte de Rotschild had het nooit gedacht toen ze haar eerste Japans lied, Karatachi no hana  – kweepeerbloesem, van Yamada Kohsaku in 1991, leerde. Maar nu is het realiteit, het is al het vierde album dat ze met deze liederen opneemt, waarvan het derde met pianobegeleiding. Kayoku wil in het Japans zoveel zeggen als “Lied” in het Duits of “Chanson” in het Frans. Met Doyou worden de populaire liederen bedoeld die bvb. in scholen worden aangeleerd en verder doorheen het leven worden onthouden en aangehaald. Er wordt een reis van 100 jaar in de tijd gemaakt van het einde van de negentiende eeuw tot heden, een dikke 100 jaar in klank. Een mooie ontdekkingstocht voor wie het genre nog niet kende. Alle vertalingen staan trouwens in de brochure. Het feit dat de brochure ook half in het Japans werd gedrukt, schept het vertrouwen dat het hier om authentieke liederen gaat waar menig Japanner zijn of haar hart in alle nostalgie aan kan ophalen. Cultureel erfgoed in alle vriendelijkheid en met liefde gebracht.

De Rotschilds carrière bracht haar overal ter wereld waardoor haar kennis van het liedgenre in verschillende culturen en uit verschillende werelddelen zeer wijd is. Binnen dit thema bevinden zich dan ook de meeste programma’s die ze aan het publiek voorstelt. Het meest gekende waren de Family Connections, waarin ze muzikaal en via anekdotes – van bvb. vriendschappen met gekende componisten – de geschiedenis van haar familie schetst. Het programma werd wereldwijd goed in ontvangst genomen. Verder werkt ze vaak samen met kunstenaars en vooral met pianist Adrian Farmer, die u ook op deze opname kunt horen als op vele andere opnamen met de Rotschild en van het label Nimbus. Een mooi partnerschap. Zo namen ze al eerder Franse en Duitse liederen op van voorouder Mathilde de Rotschild, Schumann, Hahn, Fauré en een aantal Britse componisten zoals Cyril Scott. Hun recentste opname dateerde nog van dit jaar en betrof liederen van Armstrong Gibbs.

Het Japanse genre blijkt vooral een vriendelijk genre te zijn met een romantisch bloesemende insteek. Thema’s gaan over liefde, natuur en traditie. Ook laten de Japanse componisten en dichters zich soms inspireren door Westerse geschiedenis. Zo vinden we naast inheemse poëzie een Japanse tekst terug op basis van een gedicht van Gabriele d’ Annunzio.

Een warm album waarvan u het boekje niet zult loslaten tijdens het beluisteren. Feel good met een fijnzinnig randje.

Nimbus NI6430 – http://www.outhere-music.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord