BAYOU – Thomas Strønen, Marthe Lea, Ayumi Tanaka

by akim a.j. willems

Thomas Strønen (drum en percussie), Ayumi Tanaka (piano) en Marthe Lea (klarinet en zang) ontmoetten elkaar op de Koninklijke Muziekacademie in Oslo. Strønen was daar docent, Tanaka en Lea zijn studenten. Twee jaar lang kwamen ze wekelijks samen om explorerend en improviserend muziek te maken. Hun uitgangspunt daarbij oversteeg de grenzen van de jazz; ook in de hedendaagse klassieke muziek en de Noorse volksmuziek vonden ze inspiratie. De vrijheid en spontaneïteit van die manier van samen musiceren, is duidelijk hoorbaar op ‘Bayou’; het debuut van dit trio.

 

Volksdeuntje

Titelnummer ‘Bayou’ is het enige nummer op de cd dat niet ontstond uit zuivere improvisatie. Het is gebaseerd op een oud, Noors, melancholisch volkslied dat Lea – spaarzaam begeleid door haar kompanen – prachtig vertolkt. Het is niet toevallig het openingsnummer is: het dompelt de luisteraar meteen onder in het minimalisme waarvan de rest van de cd doordrenkt is. Hetzelfde volksdeuntje komt, gedurende nauwelijks één minuut, terug in ‘Bayou II’; het op twee na laatste nummer van de cd. Het lijkt alsof het trio even op de reset-knop drukt na hun gezamenlijke bewogen en geïmproviseerde reis  tijdens de nummers twee tot en met zeven en voor ze de cd uitbollend afronden.

 

Organische Groei

De individuele nummers imiteren de organische groei van de cd als geheel. Ze vertrekken telkens vanuit slechts een instrument: percussie in ‘Pasha’, ‘Varsha’ of ‘Chantara’, piano in ‘Duryea’, ‘Nahla’ of ‘Como’ en klarinet in ‘Eyre’ of ‘Dwyn’. Daarna groeien ze, dankzij het collectieve zoeken naar het eindpunt, organisch uit tot nummers waarin elke muzikant zijn plek heeft.

 

Hang in There

Zoals bij de meeste cd’s die uit improvisaties ontstaan zijn, worden de momenten van verlichting of openbaring afgewisseld met lappen muziek die niet altijd even interessant zijn, omdat de zoektocht duidelijk overheerst. Maar, hang in there! Even op de tanden bijten dan. Want al bij al schilderen deze drie muzikanten een intiem en meditatief landschap bij elkaar dat je best met de hoofdtelefoon op luistert om maximaal te genieten van de muzikale open ruimte die ‘Bayou’ in je hersenpan opent.

ECM, 2021 – http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord